Rudolf Chmel nem fél Gašparovičtól

2011. december 17. - 09:18 | Belföld
Ivan Gašparovič államfő szerint az új kisebbségi nyelvű helységnévlista alkotmány- és törvényellenes, és át kell dolgozni. Hivatalosan cáfolt információk szerint leváltaná Rudolf Chmel (Híd) miniszterelnök-helyettest, ha ilyen formában elfogadásra a kormány elé terjeszti a listát – az elnök szóvivője ezt cáfolja – közli az ujszo.com.

Marek Trubač elnöki szóvivő cáfolta a leváltási szándékot. „Aki ezt állítja, az találgat” – így Trubač. Chmel szintén cáfolta, hogy tudomása lenne Gašparovič tervéről. „Nem kaptam ilyen értelmű üzenetet a rendelettel kapcsolatban” – közölte lapunk kérdésére.

Trubač elmondta, Ivan Gašparovič szerint az alkotmány 6. cikkelyének első bekezdését („Szlovákiában a szlovák a hivatalos nyelv”) és a korábbi, 1999-es kisebbségi nyelvhasználati törvényt is sértené az új helységnévlista. Ez volt az oka, hogy a rendeletet levették a kormány e heti ülésének programjáról. Chmel előrebocsátotta, a jövő héten beterjeszti a javaslatot, „mivel a rendelet elengedhetetlen a kisebbségi nyelvhasználati törvény bizonyos részeinek végrehajtásához, elfogadása pedig a kormány hatáskörébe tartozik”. Chmel szerint a leváltásával kapcsolatos információk félreértéseken alapulhatnak, amelyekre az is okot adhatott, hogy Gašparovič másodszor sem írta alá a júniusban elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvényt, de az így is életbe lépett, mert az elnök csak egyszer vétózhat.

ujszo.com/para