Pénzt ígérnek a magyar iskolát választó szülőknek

2011. december 21. - 13:08 | Belföld
Szeptember és december között 91 helyszínen összesen 3 284 szlovákiai magyar iskolakezdő kapott beiratkozási ösztöndíjat a Rákóczi Szövetségtől.

A szövetség beiratkozási programja 2004 óta zajlik azzal a céllal, hogy minél több felvidéki, magyarul beszélő gyermeket írassanak be a szülei magyar tannyelvű iskolába. A tapasztalatok szerint a magyar szülők csaknem egyötöde választ gyermekének szlovák iskolát, ami negatívan hat a szlovákiai magyar közösség megmaradására.

A beiratkozási program minden évben decemberben kezdődik, akkor az óvodába járó valamennyi magyar gyermeket igyekszik megajándékozni a Rákóczi Szövetség, a szülőkhöz pedig egy levelet juttat el a szervezet, a magyar iskolaválasztás mellett szóló érvekkel. 2011 decemberében ez az ajándék és levél 12 775 óvodás gyermekhez jutott el.

A levél tartalmazza azt az ígéretet, hogy amennyiben a gyermek magyar iskolában kezdi meg tanulmányait, akkor számíthatnak a szülők egy egyszeri, 10 ezer forint értékű beiratkozási ösztöndíjra. Az ösztöndíj a magyar civilek és önkormányzatok összefogásának eredménye, az kifejezi az anyaország szolidaritását és bátorítását.

MTI/para