Félárbocon a zászlók - Nemzeti gyásszal emlékezünk Václav Havelre

2011. december 23. - 09:27 | Belföld
Václav Havel temetésének napján Szlovákia is nemzeti gyászt hirdetett, a zászlók az egész országban félárbocon lengenek. A kommunista diktatúra elleni küzdelem élharcosára emlékezünk.

Václav Havelt pénteken temetik Prágában, a búcsúztatásra több mint 40 országból érkeznek gyászolók. Az Ivan Gašparovič köztársasági elnök vezette delegációban ott van Iveta Radičová miniszterelnök, Rudolf Schuster volt államfő, Mikuláš Dzurinda külügyminiszter, valamint Milan Hort parlamenti alelnök.

A temetés napján kihirdetett nemzeti gyásszal Szlovákia hivatalosan is elbúcsúzik a cseh-szlovák közös állam utolsó államfőjétől. A szertartást élőben közvetíti a Szlovák Televízió, a Joj és a TA3.

Szlovákia eddig hat alkalommal hirdetett ki nemzeti gyásznapot, legutóbb 2010 szeptember 2-án, a Dévényújfalui mészárlás áldozatainak emlékére. Nemzeti gyászt az államfő, a miniszterelnök, vagy a parlament elnökének elhalálozása esetén hirdethet ki a kormány, de tragikus, az egész társadalmat érintő és megrendítő esetben is lehetőség van a gyásznap kihirdetésére. 

(tasr/parameter)