Kisebbségi ügyek: Bugár nem teljesen elégedett, holott vannak eredmények

2012. január 2. - 10:32 | Belföld
Bugár Béla, a Híd elnöke teljesen nem elégedett azzal, ahogy kezelte a jelenlegi kormány a kisebbségi ügyeket, de több pozitív dologra hívta föl a figyelmet.

Nem vagyok teljesen elégedett, holott néhány probléma megoldódott. Kikerültek a polgárokat érintő bírságok a nyelvtörvényből, elfogadásra került a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, de ami a legfontosabb, megváltozott a társadalmi légkör” – nyilatkozta Bugár a SITA hírügynökségnek.

Bugár szerint a kormány nem hangoskodással, hanem diplomáciailag igyekezett kezelni azokat témákat is, amelyeket Magyarországról igyekeztek pertraktálni, következésképpen csökkent is a két ország közötti feszültség. A pártelnök ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy nem sikerült megoldani a kettős állampolgárság problémáját.

A kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényt a kormánybukás torpedózta meg.

Az állampolgársági törvény alkotmányosságát firtató alkotmánybírósági panaszunk támogatásához 43 parlamenti képviselőt győztünk meg, miután azt a parlamentben nem sikerült átültetnünk, ami kétségtelen előrelépés” – hangsúlyozta Bugár.

sita/para