Már csak húszezer aláírás kell az SNS-nek a "szlovákosító" népszavazáshoz

2012. január 2. - 13:02 | Belföld
Már majdnem sikerült összegyűjtenie a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírásához szükséges aláírásmennyiséget az SNS-nek.

Jana Benková, a párt szóvivője elmondta, az év végéig 330 ezer aláírást gyűjtöttek össze, január végére pedig szeretnék összegyűjteni a maradék 20 ezret.

Januárban foglalkozik a népszavazás kérdésével az SNS elnöksége is, majd átnyújtják azokat Ivan Gašparovičnak. Eredetileg a 2011-es év végére szerették volna befejezni a gyűjtést.

Polgári kezdeményezésű népszavazás kiírásához 350 ezer aláírás szükséges. Ugyanakkor, ha ez sikerült, sem biztos, hogy kiírható a népszavazás, mivel előfordulhat, hogy maga a témája alkotmányellenes. A köztársasági elnök egyelőre nem jelezte, hogy kiírná-e a népszavazást, illetve azt sem, hogy egyáltalán alkotmányjogászokkal tárgyalna-e előtte. Szóvivője, Marek Trubač annyit közölt, hogy mindez akkor lesz aktuális, ha valóban sikerül összegyűjteni a szükséges aláírás-mennyiséget.

A népszavazáson azt a kérdést tennék fel, hogy "Amellett áll, hogy Szlovákia egész területén kizárólag a szlovák nyelvet használhassák hivatali jogviszonyban?". Ugyanakkor a szlovák alkotmány 34. cikkelye az alapvető jogok közé sorolja a kisebbségek nyelvén történő hivatali nyelvhasználatot, ezekben az ügyekben pedig az alkotmány 93. cikkelye megtiltja a népszavazás kiírását. 

Az SNS azt szeretné, ha az előrehozott választásokkal együtt tartanák meg a népszavazást.

SITA/para