Nőnek idén a költségeink, de ez a fogyasztásunktól is függ

2012. január 2. - 16:44 | Belföld
Bár az élelmiszerárak növekedése várhatóan lassabb lesz az idén, az energia ára növekszik, és több helyen a helyi adók is.

Az áram kb. 2%-kal lesz drágább az idei év elejétől, a gáz 5,5%-kal. Emelkedik a fűtés ára is, a vízé 4,9%-kal, a szennyvízé pedig 4,7-tel. Ezek átlagos mértékek, függ a lakóhelytől és a fogyasztástól is. Aki például gázzal fűt, annak a növekmény is jelentősebb lesz.

A Hálózati Ágazatokat Szabályozó Hivatal elkészített egy kalkulátort, amelyen kiszámítható, honnan éri meg jobban az áramot vagy a gázt vásárolni. A számológép elérhető a weboldalukon (www.urso.gov.sk), azok számára, akik szolgáltatót váltanának. Miroslav Lupták, a hivatal szóvivője közölte, a kalkulátor csak irányadó, konkrét árakban a szolgáltatóval lehet megegyezni.

Az ÁFA idén nem növekszik, ellenben a dohánytermékek fogyasztási adója február elsejétől igen. Ezt viszont a készletezés miatt csak később lehet majd megérezni.

Némely városokban emelkedik az ingatlanadó (Dunaszerdahelyen is szerették volna, de nem szavazták meg) és más helyi illetékek is, például a szemétdíj. Nyitrán például egy családi ház esetében négyzetméterenként 33%-kal magasabb lesz, lakás esetén 29%-kal.Több városban az időseknek a koruk illetve egészségi állapotuk után kedvezményt nyújtanak, néhány önkormányzat azonban ezeket is meghúzza. Zólyomban például már a 70 éven felülieknek illetve a mozgássérülteknek is kell majd fizetniük ingatlanadót, a rendes érték 50%-át.

A nyugdíjak 3,3%-kal valorizálódnak, ez mintegy kétszerese a tavalyinak. Átlagosan ez 12 eurós emelkedést jelent havonta, 144 eurót évente.

A bérek az elmúlt év első felében stagnáltak, az árak viszont negyedévről negyedévre emelkednek. Ľubomír Koršňák elemző szerint idén lassulni fog az infláció, elsősorban az élelmiszereket illetően.

Sme.sk/para