Az állam szabjon árakat - véli a Smer

2012. január 3. - 17:44 | Belföld
Robert Fico, a SMER elnöke ma arról értekezett, hogy pártja kormányra kerülése esetén az állam erősebben szabályozná az energiaárakat, a fogyasztói árakat és megregulázná az üzletláncokat is.

Robert Fico pártelnök szerint az elmúlt évi áremelkedésekért Radičová kormánya a felelős, mert szerinte a kabinet nem szabályozta ezeket kellőképpen. Mint a volt miniszterelnök fogalmazott, ha a Smer kormányt alakíthat, akkor egy olyan törvényt szeretnének a parlamentben jóváhagyatni, mely szerint a részvénytársaságokban a közgyűlés adhatna be áremelési javaslatot. Az állam ugyanis a SMER szerint jelenleg nem tudja kellően befolyásolni az árképzést, azaz nem tudja ellenőrizni, hogy lesz-e áremelési javaslat vagy sem.


A  SMER ismét a parlament elé terjesztené az üzlethálózatok szabályzásáról szóló törvényt is, amely az áruházláncok közti aránytalan viszonyokat és feltételeket szabályozná. Bevezetnék továbbá az utcai árusításra vonatkozó, csökkentett, 6 százalékos hozzáadottérték-adót is.


A gazdasági minisztérium tiltakozik



A gazdasági tárca ma közleményben tiltakozott Fico kijelentései ellen, és arra figyelmeztet, hogy az energia és a hő áráról a hálózati ágazatok szabályzásáért felelős hivatal dönt, melynek élén immár négy éve és törvényellenesen épp a SMER képviselője, Jozef Holjenčík áll. A minisztérium csodálkozik az árszabályozási hivatal főnökének kijelentései miatt is. Jozef Holjenčík szerint ugyanis az energiaárak év közben csökkenhetnek is, ám a gazdasági minisztérium erre nem lát okot. -Kérdéses, hogy a választások előtti energiaáremelés, majd az azokat követő árcsökkenés szakmai okok mellett nem épp politikai érdekeket takar-e a SMER részéről - konstatálja a gazdasági tárca.


A minisztérium nem üdvözli azt sem, hogy az állam jobban beavatkozzon a részvénytársaságok működésébe - már amelyekben tulajdonrésze van, ugyanis eddig is megfelelő mozgástér és szabályzási jogkör állt rendelkezésre minden esetben.


Robert Fico szerint az áremelkedések oka volt az is, hogy a kormány 19-ről 20 százalékra emelte a hozzádottérték-adót és ezzel szerinte európai viszonylatban nálunk volt a legnagyobb  árdrágítás.


Az elkövetkező hónapokban ugyanakkor mérséklődik az áremelkedés, ugyanis az évközi inflációból kiesik a hozzáadott érték adójának emelése. A gazdasági növekedés lassulása szintén lassítja az árak emelkedését. A növekvő energiaárak mellett a gazdasági elemzők Szlovákiában 2,3 százalékos inflációt jósolnak.


SITA, -para