Elfogták a kassai bombagyárost

2012. január 3. - 13:27 | Belföld
A rendőrségnek rekordidő alatt sikerült azonosítani a férfit- jelentette ki Daniel Lipšic belügyminiszter.

A rendőrségnek nagyon rövid idő alatt sikerült felkutatnia és elfognia Ladislav K. Kassa járásbeli 32 éves férfit, aki egy szögekkel töltött csőbombát robbantott fel egy gyorsétkezde előtt, Kassán. Szerencsére senki sem sérült meg. A férfi már többször volt büntetve, feltehetően zavart elmeállapotban követte el tettét. A szüleivel él közös háztartásban, jelenleg vizsgálati fogságban van, vallomást még nem tett- taglalta mai sajtótájékoztatóján a belügyminiszter. Daniel Lipšic szerint a kassai rendőrség remek munkát végzett, mert egy úgymond magányos farkasról van szó, és az ilyen eseteket nehéz rövid idő alatt felderíteni. A házkutatás során a rendőrség további robbanószerkezet-alkatrészeket talált, továbbá két búcsúlevelet és egy végrendeletet is. Nem kizárt, hogy öngyilkossági kísérletről van szó.

Jana Baranová rendőrségi szóvivő szerint még nem tisztázottak az elkövető indokai, a vizsgálat több szálon folyik, szakértők bevonásával, épp ezért még nem nyilatkoznak a lehetséges okokról. Az időzített  csőbombát egyébként szabadon hozzáférhető alapanyagokból gyártották le, az elektronikus gyújtószerkezetet pedig egy olyan személy készítette el, aki jelenleg tanúként szerepel az ügyben. A rendőrség a házkutatás során fekete port és egyéb, bombakészítésre alkalmas anyagokat, alkatrészeket is lefoglalt.  A belügyminiszter elvárja, hogy a kerületi rendőrfőnök kitünteti az akcióban részt vevő rendőröket ill. magasabb beosztásba helyezi őket. Szándékukban áll az is, hogy hasonló vészhelyzetekre egy tájékoztató füzetet adjanak ki a lakosság részére, a teendőkről.

A bomba szerdán este 17.30- kor robbant fel egy szemétkosárban, a gyorsétkezde előtt. Az elkövető négytől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.



SITA.sk, -para