Gorila-ügy: újabb vizsgálat lesz

2012. január 3. - 18:45 | Belföld
A Gorila-iratokról Tom Nicholson szerint több politikus és médiamunkás is tudott. A főügyészség hétfőtől ismét nyomoz.

A Főügyészség jövő hét hétfőtől külön munkacsoportot alakít a Gorila-iratok néven kipattant lehallgatási és korrupciós botrány kivizsgálására.



A szóban forgó iratokban arról is szó van, hogy a Penta befektetői csoport miként befolyásolta az országos politikát. Az iratok azt is taglalják, hogy miként állítottak jelölteket állami vállalatok élére, privatizációs jattokról és províziókról,valamint állami, vállalkozói, politikai és titkosszolgálati érdekek összefonódásáról szintén beszámolnak a dokumentumokban. A SIS- ének vélt iratok a közelmúltban jelentek meg a világhálón.


A Főügyészség speciális munkacsoportja ismét megnyitja a vizsgálatot a Gorila és a Gorila 1-es ügyekben. Az első lépés az lesz, hogy felkérik a Szlovák Titkosszolgálat igazgatóját, hogy mentse fel alkalmazottait az eset kapcsán a hallgatási kötelezettség alól. Ilyen kérelmet ugyanis a közelmúltban a SIS elutasított - jelentette be a főügyészség szóvivője, Jana Tökölyová.


A Sme portálja szerint Tom Nicholson tényfeltáró újságíró azt közölte, hogy Richard Sulík a SAS elnöke már a választások előtt  megkapta az iratokat, azaz 2010-ben, a titkosszolgálat igazgatóhelyettesétől.
Ugyanakkor Juraj Miškov a SAS alelnöke is tudott az iratokról. A Sme napilap szerint a politikusok ellenőrizték az információkat és ezek után megpróbálták megakadályozni, hogy Anna Bubeníková SDKÚ-s jelölt a Nemzeti Vagyonalap főnöke legyen - mindezt még a kinevezése előtt. Az SDKÚ ugyanakkor kitartott Bubeníková mellett - mondta Miškov.  Bubeníková az iratokban Jaroslav Haščák Penta-főnök összekötőjeként szerepel.

A Szabadság és Szolidaritás Pártja büntetőjogi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, korrupció bűntettével - közölte az Aktuality hírportál.


A kormányhivatal is bekeményített most az ügyben. A múltban Karol Mitrík SIS főnök elutasította, hogy alkalmazottai titoktartási kötelezettségét feloldja, most a titkosszolgálatnak együtt kell működnie. Azaz a SIS jelenlegi vezetése kész együttműködni. A vizsgálati szervek ezzel egy második esélyt kapnak, hogy valamilyen végeredményre jussanak - jelentette be a kormányhivatal sajtóosztálya. Mitrík ugyanakkor Radičová miniszterelnök asszony közvetlen alárendeltje. Az új vizsgálatot már jelezte a belügyminiszter is. Dzurinda külügymniszter ugyanakkor  nem foglalkozik ezzel, mert szerinte nem tudjuk, az iratok hitelesek-e, hogy honnan származnak, és senki sem jelentkezik értük.


SITA, TASR, para