Čaplovič: Nem folytatódhat Dél-Szlovákia elmagyarosítása

2012. január 14. - 12:19 | Belföld

Szlovákia déli, jórészt magyarok lakta régióiban diszkriminálják a szlovák iskolákat - állítja Dušan Čaplovič, a Smer alelnöke, volt emberi jogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettes.

"A szlovák iskolának gyakran korlátozott lehetőségei vannak - szükséges - létezéséhez. A jelenlegi szabályok, amikor az iskolák tanulóra, s nem osztályra kapják az állami támogatást, olyan feltételek kialakulását teszik lehetővé, amely éppen a szlovák iskolák növekvő diszkriminációjához vezet. A szlovák iskolák az ország nemzetiségileg vegyesen lakott területén nincsenek védve, holott ebben a környezetben gyakran kisebbségi helyzetben vannak" - jelentette ki Čaplovič abban az interjúban, amelyet a TASR hírügynökség hozott nyilvánosságra szombaton.

Čaplovič úgy véli: nemcsak a nemzeti kisebbségek oktatásügyének fejlődését kell bebiztosítani, de a szlovák nemzeti oktatás fejlődését is abban a környezetben, amelyben a szlovákok kisebbségben élnek.

"Ugyanannak az elvnek kell érvényesülnie, mert máskülönben Szlovákia déli részén folytatódni fog a régió szisztematikus magyarosítása" - fejtette ki Čaplovič. Megjegyezte: ilyen és hasonló gondokkal küszködik a szlovák iskola például Komáromban, Dunaszerdahelyen vagy Szőgyénben is. Hozzátette: a dél-szlovákiai szlovák oktatás "likvidációjának" megállítása érdekében módosítani kellene az oktatásügy finanszírozását. Hangsúlyozta: a magyar iskolákban szükség van a szlovák nyelv oktatása óraszámának jelentős emelésére, mert "máskülönben a szlovák mint hivatalos nyelv és a szlovákok ebben a környezetben elvesznek".

Solymos László, a Híd frakcióvezetője tendenciózusnak és elfogultnak minősítette Čaplovič nyilatkozatát.

"Biztos, hogy közeledik a választás, mert azok a politikusok, akiktől ezt a múltban is megszoktuk, újra megpróbálják megoldani a magyar kérdést" - reagált Čaplovič nyilatkozatára Solymos László.

A Híd frakcióvezetője "tendenciózusnak" minősítette Čaplovič állításait. A Híd nem abban látja a problémát, hogy magyar vagy szlovák nyelvű-e az iskola, hanem abban, hogy nagy vagy kis iskoláról van-e szó.

"A jogszabályokat úgy kell módosítani, hogy segítsünk minden kis iskolának függetlenül az oktatás nyelvétől" - hangsúlyozta Solymos László.

(MTI)