LEHALLGATÁSOK: Bűncselekmény gyanúja merült fel két esetben

2012. január 16. - 20:38 | Belföld

Jelentős előrelépésnek tekinthető a TA3 igazgatója és a Pravda újságírója lehallgatási ügyében bejelentett fejlemény.

Iveta Radičová, aki a megbízott védelmi miniszteri posztot is betölti, sajtótájékoztatón közölte, hogy január 11-én két esetben bűncselekmény gyanúját dokumentálták. Közlése szerint ezt követően a Legfőbb Ügyészség további kihallgatások elvégzése után rövid időn belül büntető feljelentést tehet.

A szerver, amelyen a lehallgatott telefonhívások vannak, továbbra is le van pecsételve a vizsgálat számára. Az ügy kapcsán már a titkosszolgálat negyven tagjának oldották fel titoktartási kötelezettségét.

A katonai hírszerzésnél egyúttal szigorodtak a szabályok. Mielőtt a hírszerzés lehallgatási kérvényt nyújt be egy bíróságra, informálnia kell a minisztert is. A katonai hírszerzésen belül belső ellenőrzési részleget hoztak létre, emellett szigorították a lehallgató berendezésekhez való hozzáférés feltételeit, illetve az azokban a helyiségekben való tartózkodást, ahol az illető hozzáférhet.

Az újságírói lehallgatások következtében már visszahívták Ľubomír Galko (SaS) védelmi minisztert, majd Pavol Brychtát, a katonai hírszerzés vezetőjét is.

SITA/para