Egymást támadja a Gorilla-üggyel az MKP és a Híd

2012. január 19. - 10:20 | Belföld

Feszültséget szült az MKP és a Híd között a Gorilla-ügy. Berényi József (MKP) szerint az aktákban említett képviselőik már távoztak, és megalapították a Hidat, Bugár Béla (Híd) szerint ugyanakkor Berényi megfeledkezik Miroslav Wöllnerről - írja a Sme.sk

"Berényinek el kellene gondolkodnia azon, hogy a személy, akit többször is említenek az iratokban, nagyon közel áll hozzá" - jegyezte meg Bugár a hétvégén a Pátria rádióban.

Wöllner a Szlovák Villamosművek elnökségének alelnöke volt 2005 és 2007 között. A Gorilla-iratokban úgy írtak róla, hogy a legnagyobb csalásokat követte el. A villamosműveknél igyekezett nagy befolyást szerezni, és egy üzletből állítólag magas províziót kapott - írja a Sme hírportálja.

Berényi cáfolja Wöllnerhez fűződő barátságát. Azt mondta, ismeri őt, mint a többi képviselőt is, akit a Gorilla-iratokban említenek. "Engem nem említenek benne, Bugárt viszont igen. Ő pedig tapasztalt politikusként tudja, hogy a legjobb védekezés a támadás" - fogalmazott.

Wöllner hosszú évek óta az energetikai iparban tevékenykedik. Soha nem volt az MKP pártstruktúráinak része, Berényi nem tudja, hogy az MKP annak idején miért jelölte őt. Wöllner ugyanakkor azt állítja, szakemberként szólították meg, azt viszont nem mondta el, kicsoda. "Millió barátom van Szlovákiában, nincs rá okom, hogy bármelyikükről is eláruljam, mennyire közeli ismerősöm" - jegyezte meg a Berényivel kapcsolatos kérdésre. Elmondta azt is, hogy olvasta a Gorilla-aktákat, de szerinte rengeteg "marhaságot" említenek vele kapcsolatban.

A Gorilla iratok több alkalommal is említik Világi Oszkárt, a Slovnaft vezérigazgatóját. Több províziót is említenek a nevével összefüggésben. Azt írják, a Nemzeti Vagyonalap elnökségi tagjai Végh Dániel és Duray Rezső a "rabszolgáiként" viselkedtek. Világi az iratok nyilvánosságra kerülése után azonnal elutasította a vele kapcsolatban említetteket.

Végh jelenleg is alkalmazásban áll a vagyonalapnál a Híd jelöltjeként. Bugár Béla szerint nincs ok a visszahívására, ugyanis több alkalommal is a Penta érdekei ellen döntött.

Duray Rezső az MKP szenci járási alapszervezetének elnöke. Berényi nem foglalkozik a megemlítésével, ugyanis nem indul a választásokon. "Térjünk vissza hozzá később" - mondta.

Bugár és Világi közeli kapcsolatára Csáky Pál figyelmeztetett még 2007-ben, mielőtt megválasztották az MKP elnökévé. Azt mondta, 2005-től kezdődően több információt is szerzett a párt és Világi összefonódásáról. "Úgy tűnt számunkra, hogy nem a pártnak volt gazdasági háttere, hanem a gazdasági háttérnek volt egy saját pártja" - jegyezte meg Berényi Pátriában.

Bugár elutasította, hogy Világi lett volna a párt pénztárosa, és megismételte, hogy az illetékes szerveknek kell kivizsgálniuk a Gorilla-ügyet.

Sme.sk/para