Megszokhatnánk az energiaár-emeléseket...

2012. január 22. - 20:09 | Belföld

Stanislav Janiš képviselő szerint az állam fel kell készítse a polgárokat arra, hogy az energiaárak folyamatosan nőni fognak...

A parlament gazdasági bizottságának SDKÚ-s elnöke szerint szomorú, hogy a politikusok csak a választási kampánnyal foglalkoznak.


„Az energiaárak nőnek, Szlovákiában az embereket pedig azzal ringatják hamis nyugalomba, nyugtatgatják a politikusok, hogy majd ők megoldják.” - nyilatkozta Janiš. Nézete szerint éppen most, a válság idejében kellene olyan programokat elindítani, amyelyek csökkentenék az energiaigényét a végfogyasztóknak. Ilyenek a hőszigetelések, melyek egyben beindítanák az építőipar fejlődőst éppen a kis- és középvállalkozások közt. A befektetés megtérülése pedig az energiaárak emelkedésével fordítottan arányosan lerövidülne.



Janiš elismeri, hogy a válság idejében az emberek valószínűleg nem tudnák megfizetni a befektetést, ám vannak olyan Nyugat-Európai próbálkozások, melyek vonzóak. Szerinte az energiahatékonyság költségeit az energetikai szektornak kellene fedeznie.



Szerinte a jövőben semmi sem akadályozza majd azt sem, hogy például a telekommunikációs cégek - a rendelkezésükre álló adatbázis segítségével – ne kezdjenek el energiát vásárolni és eladni. Következésképpen az energetikai szektornak valamilyen többletet kell nyújtania – akár a hőszigetelést, ami aztán egy akár öt éves lekötöttség formájában térül meg számára.



- sita/para -