Harabin 150 ezer eurót követel az államtól

2012. január 23. - 11:11 | Belföld

Százötvenezer eurót követel az európai emberi jogi bíróság útján a szlovák államtól Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A TA3 hírtelevízió vasárnap esti közlése szerint Harabin a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult amiatt, hogy a szlovák alkotmánybíróság tavaly júniusban bércsökkentésre ítélte. Az alkotmánybíróság szerint Harabin hibázott, amikor az általa vezetett hivatalba ismételten nem volt hajlandó beengedni a pénzügyminisztérium ellenőreit.

Harabin akkor ezt a döntést a jogállam súlyos megsértésének minősítette. "Ez világraszóló szégyen" - mondta újságíróknak. Az Európai Emberi Jogi Bíróságnak küldött beadványában, amelyet a TA3 hírtelevízió szerint a testület megtárgyalásra elfogadott, Harabin azt állítja, hogy az alkotmánybíróságnak az ügyében döntő bírái elfogultak voltak, a döntést nem lehet felülvizsgálni, s neki nincs hová fellebbeznie. Az alkotmánybíróság egy évre 50 ezer euróval csökkentette Harabin éves bérét.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki Iveta Radičová kormányának megalakulása óta állandó vitában áll a kabinettel, különösen Lucia Žitňanská igazságügyi miniszterrel, azt írta Strasbourga, hogy önkényes, politikailag motivált diszkriminációs eljárás áldozatává vált. Harabin azt követeli, hogy az állam adja vissza a béréből elvett 50 ezer eurót, s továbbá fizessen ki neki 100 ezer eurós kártérítést az őt ért állítólagos sérelmekért.

A kormányzatnak egyelőre nincs hivatalos információja Harabin beadványáról. "A beadványt előbb be kell jegyezni, azután az érintett felek nyilatkoznak, majd ezt követően várható valamiféle bírósági állásfoglalás" - nyilatkozta a hírtelevíziónak az eljárás menetrendjéről Mária Kolíková, az igazságügyi tárca államtitkára. Hozzátette: ez lehet néhány hét, de az ügy akár hónapokig is elhúzódhat.

Žitňanská igazságügyi miniszter időközben már újabb panaszokat terjesztett elő Harabinra az alkotmánybíróságon. A testület azt állítja: az újabb határozat előtt megvárja a strasbourgi bíróság döntését. Kolíková azonban azt mondja, hogy erre nincs szükség, s az alkotmánybíróság dönthet az újabb ügyekben is.

(MTI)