Rudolf Chmel felszólította a pártokat, hogy ne bántsák a romákat

2012. január 23. - 20:16 | Belföld

Rudolf Chmel (Híd) kisebbségügyi kormányalelnök felszólította a politikai pártokat, hogy a választási kampányuk során ne használják ki a romák kirekesztésének tematikáját, és ne használják fel egyfajta áldozati bárányként ezt a kisebbséget, mint a gazdasági problémák fő okozóját.

Chmel közleményében kifejti, hogy kampányidőszakban a roma kisebbség nyomorúságán nemcsak a nacionalisták, de némely, magukat demokratikusnak és liberálisnak valló párt is élősködött már.

Úgy véli, annál inkább szükség van a felszólításra, hogy a gazdasági válság rendkívül jó körülményeket biztosít a radikális megoldások befogadására.

Chmel véleménye szerint a romák kétségbeesett helyzete mindannyiunk kudarcát jelenti. "A társadalomban egyfajta hamis közérzet uralkodik, mely szerint már elegendő igyekezetet és pénzt fordítottunk a romák problémáinak megoldására, mégpedig hatás nélkül. Mindannyian tudjuk, hogy a roma tematikát már gyakran használták kibúvóként a gádzsók, hogy meggazdagodhassanak" – jegyezte meg Chmel.

SITA/para