FELMÉRÉS: A Smer és a KDH választói akár együtt is...

2012. január 24. - 18:17 | Belföld

Ezt az eredmény kapta az MVK közvélemény-kutató január 5-11 közt 1145 fő részvételével tartott felmérésén.

A Smer szimpatizánsai között azonban uralkodó volt az a nézet, miszerint pártjuknak nem lesz szüksége semmilyen partnerre, egyedül is képes lesz kormányt alakítani. Erről a Smer szavazóinak 46%-a van meggyőződve. Amennyiben azonban partnerre lenne szükség, úgy a választóik leginkább a KDH-t támogatnák – ők 29,3%-ot tesznek ki. Más koalíciós partnert csak mint kisebb rosszat tudnák elképzelni vagy elutasították ezt az alternatívát.

Ezzel párhuzamosan a legnagyobb szimpátiával a KDH választóbázisa bír a Smer-SD-vel szemben. 33,8%-k üdvözölné a KDH-Smer koalíciót, illetve azt csak 13,3% utasítja el.

A korábbival megegyező széles jöbbközép koalíciót (SDKÚ-KDH-SaS-Híd) ma leginkább az SDKÚ DS és a Híd szavazói támogatnák. A megkérdezett SDKÚ szavazók 41,2%-a vélekedik így, míg a Híd támogatóinak 49,6%-a van ilyen állásponton.

Az SaS és az Egyszerű Emberek-Független Személyiségek szavazói közt egyértelműen egy ettől eltérő koalíció felállításának gondolata tarol – egy olyan formációé, mely nem volt feltüntetve a kérdőívben. Az SaS szavazóinak 52,5%-a, az Egyszerű Emberek közt pedig 71,5%-a vélekedik így.

- sita/para -