Csáky nem adta le képviselői igazolványát, mint ahogy azt állította

2012. január 26. - 07:52 | Belföld

A parlament elnökének szóvivője, Matej Kováč a Sme.sk kérdésére megerősítette, hogy Csáky Pál nem adta le képviselői igazolványát. Az MKP korábbi elnöke ugyanakkor a Joj televízióban ennek ellenkezőjét állította.

A vitát Csáky Pál és a rendőrség között az indította el, amikor a noviny.sk közlése szerint a politikus egy forgalmas, jelzőlámpákkal ellátott pozsonyi útkereszteződésben megfordult. A rendőrség azonban ezt észrevette, és utána eredt. A portál szerint Csáky lejárt képviselői igazolványát mutatta fel, hogy elkerülje a bírságot. A személyazonosságiját pedig csak azután mutatta fel, miután a rendőrség közölte vele, hogy a képviselői igazolványa már nem érvényes.

Csáky a Sme.sk szerint ezt elutasította, és azt állította, hogy a rendőrök arrogánsak voltak. Azt is állította, hogy nem mutatta fel a képviselői igazolványát, mert az már nincs meg neki, és "valószínűleg leadta a parlamentben". Csákyt a rendőrség 60 euróra büntette.

A Sme.sk közlése szerint a parlamenti iroda nem hozta nyilvánosságra, mely képviselők nem adták le igazolványaikat, miután lejárt a mandátumuk. Elviekben le kellene adniuk, ugyanakkor büntetés nem jár érte, ha nem teszik meg. Az igazolvány számos előnyt biztosít, a képviselők például ingyen utazhatnak a tömegközlekedés járműveivel. Emellett a mentelmi jog védi őket, ami a közlekedési kihágásokra is vonatkozik. Ha baleset résztvevői, akkor viszont nem utasíthatják el a szondázást. A parlament a jövő héten foglalkozik a kihágásokra vonatkozó mentelmi jog eltörlésével.

Sme.sk/para