Nálunk káoszt okozott, Csehországban kitüntették Marian Kollárt

2012. január 29. - 10:40 | Belföld

A cseh orvosi kamara becsületdíjjal jutalmazta Marian Kollárt, a szlovák orvosok szakszervezeti szövetségének vezetőjét. A cseh egészségügyi minisztérium is szavát emelte a kitüntetés ellen.

A cseh egészségügyi minisztérium kritizálta az orvosi kamara döntését, amely saját indoklása szerint azért tüntette ki Kollárt, mert az sikerrel képviselte az orvosok tömeges tiltakozó akcióját.

Az orvosok felmondása néhány napig káoszt okozott a szlovák egészségügyben, végül azonban sikerült kiharcolniuk követeléseiket, mely többlépcsős orvosi béremelést és a kórházak transzformációjának leállítását is tartalmazta többek között.

"Hihetetlen, hogy a civilizált világban ilyen erkölcstelen tettekért kitüntetést osztanak. Annál súlyosabb, hogy ilyet ráadásul orvosok csoportja ítélt oda" - jelentette ki a minisztérium szóvivője, Vlastimila Sršeň. Mark Ženíšek miniszterhelyettes továbbá kifejtette, hogy Kollár helyett a cseh orvosi kamara díját inkább azok a katonai orvosok érdemelték volna meg, akik Szlovákiában segédkeztek a vészhelyzet idején.

A cseh egészségügyi minisztérium a 15 éve, amióta a díjat kiosztják, első alkalommal bírálta a döntést. Az orvosi kamara ugyanakkor másképp látja ezt, ugyanis szerintük Kollár a közegészségügy likvidálását akadályozta meg. Az orvosok a kórháztranszformáció mögött rejtett privatizációt sejtettek, mégpedig a Penta pénzügyi csoport javára.

Kollár tette a cseh minisztérium szerint a szomszédunknál is hasonló veszélyeket rejtegetnek. Martin Engel szakszervezeti vezető ugyanis már bejelentette, hogy hasonló terveket szőhettek volna magántársaságok a szlovákiai siker után a többi V4-es tagországban is.

Szlovákiában is egyébként osztottak kitüntetést, mégpedig a Ferdinand Martineng Társaság, amely Ivan Uhliarik egészségügyi minisztert tüntette ki a Nagy Kristályszív elnevezésű díjjal, a szakszervezetekkel való tárgyalásokon való helytállásáért. Ezt a kitüntetést szintén bírálták, mégpedig a Szlovák Orvosi Kamara. Az elnöke, Martin Dragula azt mondta, Uhliarik teljesen csődöt mondott a tárgyalásokon, és semmilyen díjat nem érdemel, mivel az orvosokkal folytatott tárgyalások jóval előbb véget érhettek volna, és még vészhelyzet kihirdetésére sem lett volna szükség.

aktualne.sk/para