A bíróság is a Penta mellett? Nem engedik kiadni a könyvet a Gorilla-ügyről

2012. február 3. - 14:03 | Belföld

A bíróság előzetes intézkedésként azt is elrendelte, hogy a könyv írójának, Tom Nicholson tényfeltáró újságírónak az abban foglaltak mindennemű nyilvánosságra hozatalától és terjesztésétől tartózkodnia kell.

A kiadási tiltás az író mellett vonatkozik a Petit Press kiadóra is. A hosszú időn át íródott, a politikusok és a Penta pénzügyi csoport összefonódásait taglaló Gorilla-iratokról szóló könyvet tehát sem kiadni, sem terjeszteni nem lehet - egyelőre. A könyv írója a kanadai-szlovákiai Tom Nicholson tényfeltáró újságíró.

A kiadás tiltását a Pozsonyi I. Járásbíróság rendelte el csütörtökön. Az elrendelt előzetes intézkedést nem befolyásolja a fellebbezés sem. Nicholson így sem szöveges, sem kép-, sem hangformátumban nem terjesztheti a könyvben foglaltakat.

A ügy bírósági száma 11c6/2012. Az intézkedést egyelőre nem indokolták, várhatóan ez hétfőn megtörténik. A bíró ezzel helyt adott a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa, Jaroslav Haščák és jogi képviselői javaslatának.

Nicholson úgy nyilatkozott, hogy nem is tudta, hogy a Penta ilyen irányú igyekezetet folytat a kiadás betiltásáért. "Csak annyit tudtam, hogy panaszt akarnak tenni ellenem" - mondta. Abszurdnak tartja a döntést, egyszersmind hozzátette, hogy ha valamivel fel akarják korbácsolni a hangulatot a Gorilla-tüntetéseken, akkor annak a legjobb módját választották.

Nicholson szerette volna kiadni könyvét még a márciusi választások előtt, ám az eredeti kiadó állítása szerint megijedt. "Szeretném az egész ügybe a Gorilla létrejöttének kontextusát belevinni, mivel az, ami az interneten megjelent, nem az eredeti átirat. Az első öt oldala, amelyet az ügy kifejlődéseként írnak le, azt csak valaki kitalálta, és nem része a valódi iratoknak. A könyvben vannak bizonyos korrekciók és magyarázatok, és szeretnék arra is rámutatni, hogy majdnem minden politikus része annak a problémának, ami jelenleg Szlovákiában uralkodik" - jelentette ki még januárban a Pravdának.

Sme.sk/para