Gorilla 2: Kiszorították a tüntetőket a parlament elől - három rendőr megsérült

2012. február 3. - 17:14 | Belföld

Pozsonyban negyedórás késéssel kezdődött meg a Gorilla-ügy elleni demonstráció a Szlovák Nemzeti Felkelés téren. Több mint tízezer ember gyűlt össze.

Négy óra környékén már több mint ezer ember várt az SzNF téren. A szervezők szétszóródtak a tömegben, hogy figyeljenek a tüntetés nyugodt kimenetelére. Arra biztatják az embereket, hogy illedelmesen viselkedjenek.

A tüntetők számos transzparenssel érkeztek a térre, amelyeken demokráciát követelnek. Az egyikük egy szimbolius akasztófát tart a kezében, amelyen egy plüssmajom lóg. Rendőrökből nincs sok a téren, folyamatosan járőröznek.

Fél ötkor már mintegy ötezer ember gyűlt össze a téren, akiknek Tom Nicholson, a bíróság által betiltott Gorilla-könyv szerzője, tényfeltáró újságíró azt mondta, hogy a demonstráció célja a szeretet és nem a gyűlölet.

Nicholson egyébként arra buzdította a jelenlévőket, hogy menjenek el választani, ha pedig nem tudják kire voksoljanak, akkor dobjanak be üres borítékot tiltakozásul. Úgy véli, hogy nem szabad passzívnak maradni, kezdeni kell valamit a helyzettel. "Ez így egy csendes tiltakozás, de még mindig jobb, mint otthon ülni a tévé előtt. Az üres szavazólap arról beszél, hogy itt vagyok, fontos nekem, mi történik ebben az országban, és szeretnék javítani rajta" - fogalmazott. Nicholson hangsúlyozta, a szlovákiai politikai rendszer 1989 óta a legkomolyabb legitimitási válságot éli át, a politikai pártok pedig elvesztették erkölcsi autoritásukat.

Elmondta azt is, hogy bár a bíróság betiltotta könyve kiadását, ő megpróbálja megkeresni annak módját, hogyan lehetne mégis nyilvánosságra hozni. Felszólalását óriási taps kísérte.

17.30:

Alojz Hlina vállalkozó pozsonyi éttermében teával kínálja a "gorillavadászokat". Hlina az Egyszerű Emberek választási listáján szerepel. A kérdésre, hogy nem zavarja-e, hogy épp itt csinál kampányt, azt válaszolta, hogy épp itt érzi magát otthon.

Nyitrán megjelent Eduard Chmelár civil aktivista, mondvá "mivel Nyitrán is megvannak a gorilláink". Illegitimnek nevezte a márciusi parlamenti választásokat.

Pozsonyban Lucia Gallová, a tüntetés főszervezője cenzúrának nevezte a bíróság ítéletét a Nicholson könyv kiadásának betiltásáról. A tömeg már többször harsogta: "Akarjuk a Gorilla-könyvet!"

Kassán -12 fokot mértek, a tüntetés elején ennek ellenére mintegy 500-an megjelentek, később a tömeg mintegy ezer főre nőtt. Transzparensek: "Elég volt a gorillákból! Gorillákkal a dutyiba!" Eperjesen is kb. ötszázas tömeg gyűlt össze négy óra körül, Iglón pedig 30-an. Előbbi városban Orwell Állatfarmjához hasonlították a jelenlegi szituációt, és felszólítottak a Gorilla-kormányok bevégzésére. Zsolnán a tüntetés elején kb. 1000 ember gyűlt össze.

A pozsonyi tüntetésen állítólag anarchisták is megjelentek, és Kotlebáék is osztogatják saját kiadványaikat.

18.00:

Zsolnán öt óra körül véget ért a tüntetés, a résztvevők pedig átvonultak az ügyészség épülete elé. A híradások 1500-3000 körüli résztvevőről számoltak be. Kassán a tömeg mintegy kétezresre nőtt, a Sme helyi tudósítója szerint az atmoszféra 89 novemberére emlékeztet.

A pozsonyi SzNF téren öt óra után mintegy tízezer ember tüntet. Zólyomban mintegy 600-an gyűltek össze, a tüntetés öt óra után véget ért. Semmilyen incidensre nem került sor, a rendőrségnek nem kellett beavatkozni.

Nyitrán kiállt a tömeg elé Peter Lednár polgármester is, beszédében vulgáris szavakat is használt.

Negyed hat környékén a pozsonyi tüntetés is véget ért az SzNF téren, a tömeg pedig elkezdett szállingózni a Kormányhivatal épülete elé. Ugyanekkor Kassán is véget ért a demonstráció, a tömeg azt skandálta: Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, zsarolni, és újra az utcára vonulunk, ha szükség lesz rá".

A pozsonyi tüntetők elkezdték nevetségessé tenni Alojz Hlina hirdetéseit. Közben a Kormányhivatal elé vonuló tömeg azt harsogja: "Hazaárulás!" "MI vagyunk itt itthon!" A tudósítók szerint most viszont sokkal nyugodtabb a légkör, mint egy héttel ezelőtt.

Trencsénben fél hat körül ért véget a tüntetés a szlovák himnusszal. Egy perc néma csenddel áldoztak a "kiszolgált" politikusokért.

Hat óra előtt kezdett el fokozódni a hangulat Pozsonyban a Kormányhivatalnál. Tucatnyi banán repült a hivatal előtti kerítésen túlra, és néhány petárda is eldörrent. A szervezők megafonokkal igyekeznek kordában tartani a tömeget, de alig lehetett hallani, mit mondanak. A hivatal épülete előtt rendőrsorfal sorakozott fel.

18.15:

Néhány tüntető a Kormányhivatal előtti kerítéshez erősített egy kötelet, és elkezdték rángatni. Mások világítórakétákat és petárdákat dobáltak az épület felé. Többen felkapaszkodtak a kerítésre.

A tömeg egy nagyobb része az elnöki palota elé vonul, néhány extrémista azonban garázdálkodni készül a Kormányhivatalnál. Ordítoznak és sértegetik a rendőröket, akik viszont nyugodtan figyelik őket.

A tüntetés szervezői közben kihirdették: a demonstráció véget ért, kérjük békésen távozzanak.

18.30:

A radikálisabb tüntetők megrongálták a Kormányhivatal kerítését. A tömeg nagy része viszont már szétszéledt a Kormányhivataltól, néhányan skandálják, hogy "magunk akarunk dönteni, nem kellenek képviselők".

A tüntetők közben átvonultak az elnöki palota elé, majd onnan a parlamenthez. Most az elnöki palotát is rendőrsorfal védte, a demonstrálók egy része viszont még így is banánokat, tojásokat és más tárgyakat hajigált az épület felé.

18.45:

Háromnegyed hét tájékán a tüntetők megérkeztek a parlament elé. Az épület előtt kordonokat állítottak fel, és egy vízágyú is a rendelkezésükre áll.

Zsolnán közben néhány száz demonstráló a városháza elé vonult, és a volt polgármesterüknek üzenve azt kiabálták: Slota, bújj elő! A városban mintegy kétezren vettek részt a tüntetésen.

19.00:

Néhányan összeverekedtek a parlament előtt. A demonstrálók a rendőrséggel is kisebb öszetűzésbe keveredtek.

Iveta Radičová napközben több szlovákiai városban járt, és kifejtette, megérti a tüntetők felháborodását, és igazságkeresési szándékát. Kifejtette, hogy több intézmény is azon dolgozik, hogy a jogállam alapelvei továbbra is érvényesüljenek Szlovákiában.

19.10:

A tüntetők hét óra után áttörték a kordont a pozsonyi parlament előtt. A rendőrsorfal egy darabig figyelte őekt, majd elkezdték kiszorítani a demonstrálókat az épület elől. A tüntetők erre válaszul azt skandálják: "Rendőrállam!" A tüntetés szervezői ekkor már nincsenek a tömegben, közölte Lucia Gallová. A Sme.sk közlése szerint némely tüntetők járdaköveket is dobáltak a parlament felé.

Negyed nyolc körül már szállingóznak el az emberek a parlament elől is. Úgy tűnik, a Gorilla 2-es tüntetés véget ért.

20.00:

A parlament előtt néhány eltakart arcú radikális tüntető maradt, a rendőrség vízágyút is bevetett az oszlatásukra.

21.30:

A tüntetés alatt három rendőr szenvedett sérüléseket. Petra Hrášková pozsonyi rendőrségi szóvivő közlése szerint orvosi vizsgálatra vitték őket. Elmondta, egyikk a Kormányhivatal, ketten pedig a parlament előtt szenvedtek sérüléseket.

Kilenc óra körül a szóvivő elmondása szerint a rendőrség még éppen zárta biztonsági akcióját, később nyújtanak részletesebb információt.

A rendőrség négy személyt vett őrizetbe a tüntetés folyamán.

Lucia Gallová, a tüntetés főszervezője 15 ezerre becsüli a pozsonyi résztvevők számát. Nagyon pozitívként értékeli az eseményt, hozzátéve, hatalmas a nyomás országszerte, és érezni a tömeg erejét.

Pénteken több szlovákiai városan is zajlanak tüntetések a Gorilla-ügy kapcsán, többek között Kassán, Eperjesen, Zsolnán, Trencsénben, Besztercebányán, Zólyomban, Nyitrán, Poprádonb és Iglón.

A tüntetők alapvető követelései közt van Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) külügyminiszteri, Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pénzügyminiszteri, Rudolf Chmel (Híd) kormányalelnöki, Juraj Miškov (SaS) gazdasági miniszteri, valamint Ivan Uhliarik (KDH) egészségügyi miniszteri pozícióból való visszahívása. Lucia Gallová szerint ugyanakkor le kellene mondania Pavol Hrušovskýnak (KDH) is a házelnöki, valamint Bugár Bélának (Híd) és Robert Ficónak (Smer-SD) a parlamenti alelnöki pozícióról.

A szervezők továbbá követelik, hogy a parlamenti választásokat márciusról szeptemberre halasszák, hogy vizsgálják ki az egész Gorilla-ügyet, és hogy szüntesse meg a parlament a kihágásokra vonatkozó mentelmi jogot. Szeretnék elérni, hogy megtiltsák az érintett politikusok és vállalkozók számára a saját vagyonuk kezelését. Köztük megemlítették Jaroslav Haščák, Anna Bubeníková, Roman Bubeník és Jirko Malchárek, valamint a Penta pénzügyi csoport nevét.

Bejelentették, hogy ha nem halasztják el a választásokat, akkor március 9-én, egy nappal a választások előtt országos demonstrációt tartanak Pozsonyban.

Sme.sk/SITA/para