Mostantól a parlamenti képviselők sem követhetnek el szabálysértést - büntetlenül!

2012. február 3. - 12:44 | Belföld

Egy hónappal a választások előtt sikerült a parlamentnek megszüntetnie a képviselők szabálysértési immunitását.

A parlamenti képviselők ezentúl nem bújhatnak ki a szabálysértések alól! A mentelmi jog szűkítését az összes jelenlévő képviselő, összesen 147-en szavazták meg, a törvény március 1-től lép érvénybe.

A törvénymódosító javaslatot a jobboldali koalíció tagjai közösen terjesztették a parlament elé. Anna Vitteková (Smer) javaslatára a szabálysértési immunitás ezentúl a rendőrség, az állami testőrség és a titkosszolgálat tagjaira sem érvényes, de az ügyészek, sőt, még a köztársasági elnök sem követhet el szabálysértést büntetlenül. A szabálysértésekre vonatkozó mentelmi jog ezentúl csak a diplomatákra vonatkozik.

"22 évnek kellett eltelnie a kommunizmus bukása óta, az SaS-nek pedig be kellett jutnia a parlamentbe, és kitartani a javaslat mellett" - írta a döntés után Facebook-oldalán a liberális párt.

"Az SDKÚ egy újabb ígéretet valósított meg. Ahogy eddig minden alkalommal, a párt képviselői most is a közszereplők kiváltságainak korlátozására, megszüntetésére szavaztak" - reagált nyilatkozatában az SDKÚ.

Pozsony polgárai hamarosan valószínűleg tűzijátékra számíthatnak, hiszen Igor Matovič és az Egyszerű Emberek korábban megígérték, tűzijátékkal fogják ünnepelni ha a parlament megszavazza a szabálysértési immunitás eltörlését.

Győzött a józan ész

A szabálysértési immunitás eltörlése a józan ész győzelme - vélekedik Ján Baránek politilogus. Hangsúlyozta, hogy erre a koalíció a kormányprogramban is ígéretett tett, ezért egyszerűen nem szavazhattak máshogy. A politológus szerint a jelenlegi társadalmi helyzet is közrejátszott abban, hogy a mentelmi jog szűkítését minden jelenlévő képviselő támogassa - de természetesen egy részük nem csak a társadalmi megítélés miatt, hanem saját meggyőződéséből szavazott így.

(sita/parameter/sme.sk)