Fedor Gál: A Gorilla-tüntetések szervezői hibbant víziókkal marhaságokat akarnak

2012. február 4. - 14:19 | Belföld

Fedor Gál szociológus, a 1989-s rendszerváltás, a kommunizmus felszámolásának szlovákiai vezéralakja szerint a korrupció gyanúját felvető Gorilla-dosszié miatt utcára vonuló tüntetők hibbant víziókkal operálnak. A Fedor Gállal készült interjú a Sme napilap szombati számában olvasható.

Fedor Gál többek között elmondja, a korrupció ténye nem csupán a politikusokat érint, hanem az egész társadalom problémája. „Nem hiszek abban, hogy a Gorilla-tüntetések nyomán megváltozik a társadalom. Hozzáteszi még, hogy az 1989-es tüntetéseket semmilyen módon nem lehet összehasonlítani a jelenlegiekkel.

1989-ben az antidemokratikus, bűnös rezsim eltávolítása volt a cél, a szeretet, az összetartás jegyében. Jelenleg egyáltalán nem a pozitív érzelmekről van szó, hanem a az ország politikai és gazdasági vezetőivel szembeni averzióról. Arról, hogy mindenkit el kell távolítani, aki különbözik a tüntetőktől. A társadalom megosztása a cél, aminek következménye lehet, hogy olyan vezérelvek lesznek a meghatározók a társadalomban, amelyek az anarchizmust jellemző érzelmeken, a tömegpszichózison alapulnak, a kapitalizmussal szemben a szocializmussal kokettálva.

Gál félelmetesnek tartja, hogy a tüntetések szónokai olyan közvetlen népuralmat vizionálnak, amelyben az ország működését internetes szavazásokkal intéznék, a kormánytagokat sorsolással választanák ki, aminek semmi köze nincsen a parlamentarizmushoz.

A közéleti személyiség hozzátette: „marhaságnak“ tartja, hogy a gorillás tüntetők vezetői a parlamenti választások elhalasztását is követelik, miközben köztudott, hogy bármilyen korrupciós affér bírósági szakaszba juttatása a világon mindenütt igen hosszú időt vesz igénybe. Ráadásul a nyomozások rendes mederben folynak. A választások elhalasztása pedig egyenlő lenne a társadalmi haldoklás meghosszabbításával.

Gál szerint tudni kell, hogy a korrupció társadalmi betegség, amelynek a Gorilla-ügy csak egy tünete. „Ha meg is oldják a Gorilla-ügyet, ha elítélik a bűnösöket, attól Szlovákia még nem válik korrupciómentes országgá“ – hangsúlyozza a szociológus, majd hozzáfűzte: „Rossz, hogy a többi tolvajt figyelmen kívül hagyják. A korrupció Mečiar politikájának genetikai üzenete. Hihetetlen illúzió azt hinni, hogy ez a genetikai üzenet elmúlik Dzurinda vagy Mikloš távozásával“.

Fedor Gál nem kívánja, hogy a tüntetések Gašparovič, Robert Fico és az SNS malmára hajtsák a vizet csak azért, mert most hallgatnak.

„Nem kívánom, hogy a standard politika fatális ütést kapjon a választásokon. Konzervatív emberként azt szeretném, hogy a standard pártok kultiválódjanak. A társadalom vezetői helyett a szabályok semmibevételével nem lehet új panoptikumot gondolni. A politika azok dolga, akik képesek azt csinálni és kellő tapasztalattal rendelkeznek“ –húzza alá Fedor Gál.

(sme.sk/parameter)