Megteltek a szlovák börtönök

2012. február 4. - 16:58 | Belföld

Megteltek a szlovákiai büntetés-végrehajtási intézetek, ezért növeni kell azok befogadóképességét - nyilatkozta Lucia Žitňanská igyazságügyi miniszter.

"A szlovákiai börtönök tele vannak, ezért mindenképpen növelni kell a kapacitásukat. Egyáltalán nem a börtönök kényelmi szintjét szeretnénk emelni, egyszerűen be kell tartanunk a törvényben előírt dolgokat, többek között azt is, hogy mekkora helyre van szükségük az elítélteknek. Jelenleg körül-belül 10 ezer ember tölti büntetését a szlovákiai büntetés-végrehajtási intézetekben, és már 1000-el meghaladtuk az intézetek kapacitását. A börtönökben összesen 4400 őr dolgozik, de az ő feladatuk a bíróságok védelme, és a fogvatartottak transzportálása is. Meghaladtuk a börtönök kapacitását, így nekik is egyre több munkájuk van" - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Žitňanská igyazságügyi miniszter.

Ebben a pillanatban körül-belül 1800-ra tehető azoknak a jogerősen elítélt személyeknek a száma, akik egyszerűen helyszűke miatt nem tudnak bevonulni, hogy elkezdjék büntetésük letöltését.

A megoldás a férőhelyek bővítése, ebben mihamarabb meg kell állapodnia a jelenlegi, vagy a következő kormánynak. Žitňanská elmondása szerint a közelmúltban Lengyelországban bevezetett "digitális karkötők" is részmegoldást kínálnának, melyek lehetővé teszik a házi őrizetet a kisebb bűncselekmények miatt elítélt személyeknél.

(tasr/parameter)