Szétesnek az Egyszerű Emberek? Matovič hazugságvizsgálatra küldte volna jelöltjeit!

2012. február 6. - 17:36 | Belföld

A szétesés veszélye fenyegeti az Egyszerű Emberek pártformációt, még mielőtt igazán összeállhattak volna. A párt vezetője, Igor Matovič ugyanis hazugságvizsgálatra küldte volna a jelöltjeit, hogy válaszoljanak a kérdésre: elfogadtak-e valaha kenőpénzt.

Matovič beismerte, hogy valóban így tett, ám azt mondta, csak Peter Zajacot és Vladimír Palkot, mint az Egyszerű Emberek párt listáján induló pártok (OKS, KDS) vezetőit küldte volna el a vizsgálatra.

"Délelőtt találkoztam Palko és Zajac urakkal, és megemlítettem nekik, hogy hazugságvizsgálatra készülök, ahol erre az egy kérdésre válaszolnék, és hogy örülnék, ha velem tartanának, hogy a többi pártnak bebizonyítsuk, hogy a korrupció elleni harcot komolyan gondoljuk" - jelentette ki Matovič.

Peter Zajac erre reagálva sajtótájékoztatón utasította ezt el, mondván, Matovič politikai demokratikus felfogásának határán túlra merészkedett. "A hazugságvizsgálót súlyos bűncselekményeknél szokták alkalmazni" - jegyezte meg.

A másik megszólított, Vladimír Palko azt mondta, valami változott a párt listáján, de elsősorban Matovič. Az ötletét a politikai primitivizmus megnyilvánulásának tartja. "Ha Matovič úr nem hagy fel azzal, hogy betanított majmoknak képzelje a jelöltjeit, és továbbra is kitart az ötlete mellett, akkor a jelöltlistának vége" - fogalmazott. Hozzátette, abban az esetben a KDS és az OKS tíz jelöltje is távozik a listáról.

Hasonlóképpen nyilatkozott Martin Mojžiš is, a lista egyik kiemelkedő képviselője. "Mások mondták, hogy az első gondok már a választások után előjönnek majd, de engem is meglepett, hogy mindez már a választások előtt megtörténik" - mondta. Úgy hiszi,hogy Matovič ezzel nem a listát, hanem önmagát reklámozza, mégpedig olyan témákkal, amelyek mediálisan vonzóak lehetnek, és ebbe szeretné belerángatni a jelöltjeit is.

Eugen Korda, a Sme volt újságírója is így vélekedett. Elképzelhetetlennek tartja, amit Matovič akar, és kijelentette, távozik a listáról, ha kitart mellette.

Matovič ötletére reagálva közösen tartott sajtótájékoztatót Martin Mojžiš, František Mikloško (KDS), Eugen Korda, Vladimír Palko (KDS), Ondrej Dostál (OKS), Peter Zajac (OKS) és Štefan Bučko.

Az Egyszerű Emberek párt elnöke a rendkívüli sajtó után újabb nyilatkozatott tett, mégpedig, hogy kitart az elképzelése mellett, ami önmagára, Zajacra és Palkora vonatkozik. "Másképp nem tudjuk bizonyítani az embereknek, hogy a tiszta politikát komolyan gondoljuk" - jegyezte meg. Egyúttal kijelentete, nem érti a jelöltek fenntartásait. Mojžišt említette, aki részt vett a diáklány, Ľudmila Cervanová meggyilkolásának kivizsgálásán még szerkesztőként, és megbízott a negatív eredményekben.

Matovič kijelentette, nem hátrál meg annak ellenére sem, hogy némely jelöltek távozással fenyegetőznek. Úgy véli, a jelöltek által megtartott sajtótájékoztatón több dolog is elhangzott, ami nem igaz. Állítja, nem kérte mindenkitől a hazugságvizsgálaton való részvételt. Elutasítja, hogy csak önmagával kampányol, azt állítja, éppen Bučkot kérte fel, hogy szerepeljen a párt óriásplakátjain, de az elutasította.

Elmondta azt is, amíg Zajac és Palko nem így reagált, semmi kételye nem volt velük szemben, ez azonban azóta változott.

Sme.sk/para