Gorilla: Szinte ugyanolyan beadványt utasított el Nicholson könyve ellen egy másik bíró

2012. február 9. - 07:52 | Belföld

Míg Jaroslav Haščák kiadási tiltásra vonatkozó beadványát az egyik bíró elfogadta, egy szinte ugyanolyan tartalmút "barátjától", Varga Zoltántól egy másik bíró elutasított. Az előzetes intézkedés, hogy Tom Nicholson nem adhatja ki a Gorilla-ügyről szóló könyvét, természetesen továbbra is érvényben.

Varga Zoltán az a személy, akinek több lakásában is lehallgatások történtek a Gorilla-iratok szerint, mint arról ITT már írtunk. Az ő beadványát, amelynek tartalma a Sme szerint szinte teljes egészében megegyezik Haščákéval, Daša Kontríková bírónő elutasította. Kontríková azzal indokolta döntését, hogy nem tiltható be valaminek a kiadása, amit még senki nem látott, így nem lehet tudni, hogy az valakinek a jogait valóban sérti-e.

Haščákot és Vargát is az ügyben Martin Škubla jogász képviselte, aki szintén a Pentához kötődik.

A bírónő elárulta azt is, hogy tudott arról, hogy Branislav Král bíró három nappal korábban ezzel ellentétes döntést hozott, ugyanakkor azt mondta, annak nem ismerte az indoklását. Kontríková azt állítja, hogy ha Král úgy gondolta, hogy Haščák esetében már maga a könyv ténye a jogait sérti, Varga esetében ez nem mondható el, mivel nem ismeri a tartalmát, tehát azt sem, hogy egyáltalán megemlítik-e a nevét.

A bírónő elárulta, hogy egy előzetes tiltási intézkedéssel sem érné el Varga a célját, mivel már a beadványában is közölte, hogy azok az információk, amelyeknek a kiadását betiltotta volna, már egyébként is nyilvánosságra kerültek. Kontríková szerint továbbá Vargának konkrétan meg kellett volna neveznie azokat az információkat, amelyek sértik a jogait, ugyanakkor ezt nem tette meg, holott 50 oldalas beadványt nyújtott be.

A Sme információi szerint további három keresetet nyújtottak be a bíróságra az üggyel kapcsolatban.

Král elutasítja, hogy cenzor volna, Iveta Radičová viszont tegnap kritizálta a döntését, azt mondta, ez nem a Mein Kampf. Azt mondta, élesen tiltakozik, de ennél többet nem tud tenni. A Sme közölte. hogy szombaton közli Tom Nicholson könyvének egy részletét, ami közvetlenül nem említi a Gorilla-ügyet.

Sme.sk/para