IVO: Sem a demokrácia, sem a kisebbségek helyzete nem javult Szlovákiában

2012. február 9. - 16:10 | Belföld

Nem bővült a demokrácia, és nem javult a kisebbségek helyzete sem Szlovákiában a 2011-es év második felében - derül ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) csütörtökön nyilvánosságra hozott aktuális jelentéséből.

Az IVO szerint 2011-ben 2,6-os értéken stagnált (1-es osztályzat a legjobb az 5-ös pedig a legrosszabb), tehát a közepesnél valamivel jobbnak értékelhető a demokrácia összesített helyzete Szlovákiában. Bár nem sokkal, de valamivel rosszabb, 2,75-ös értékelést adott a civil szervezet a kisebbségek helyzetére, ám 2011 második félévében ezen a téren sem észlelt változást.

Az IVO Barométer elnevezésű, féléves rendszerességgel kiadott jelentés 5 szegmensben vizsgálja a demokrácia elveinek betartását. Értékeli a demokratikus intézmények és a jogállamiság, a törvényalkotási folyamat helyzetét, az emberi és kisebbségi jogok betartását, valamint a sajtó függetlenségét is.

"A demokrácia helyzetének alakulása terén 2011 második felében azért a stagnálás a kulcsszó, mert megtorpant a pozitív irányú fejlődés" - mondta az IVO elnöke, Gregorij Meszezsnyikov a jelentést bemutató csütörtöki sajtóértekezleten. A civil szervezet elemzői szerint 2012-ben az befolyásolhatja majd leginkább az demokrácia helyzetét Szlovákiában, hogy a politikai elit mennyire tud megbirkózni a politikai korrupcióval.

MTI/para