Chmel: Változtatni kell a roma-kérdéshez való hozzáállásunkon

2012. február 12. - 16:02 | Belföld

Amennyiben Szlovákia továbbra is megengedi, hogy roma gyerekek újabb és újabb generációi nőjjenek fel speciális iskolákban vagy szegregált, elkülönített osztályokban, úgy azok a problémák, melyek ma jellemzik a romák és nem romák együttélését Szlovákia egyes részein, csak szaporodni fognak.

A kisebbségekért és az emberi jogokért felelős kormány-alelnök ezt tevékenységének értékelésével kapcsolatban mondta el.

„Az eddigi hallgatólagos konszenzus, miszerint nem veszünk róluk tudomást – így nyugodt életünk lesz, lassan de biztosan megszűnik működni." - állapította meg Chmel. Szlovákia – amennyiben nem változtatja meg hozzáállását -, komoly szociális-civilizációs összetűzéseknek lesz kitéve.

„Az oktatás önmagában véve nem megoldás ebből a helyzetből, amennyiben a lakhatással kapcsolatos problémák miatt lehetetlen a tanulás, a felkészülés az iskolába.” - magyarázta a probléma gyökerét Chmel. Ugyanez a helyzet akkor, ha a közösségben nincs pozitív példa a gyerekek előtt.

„Az is igaz, hogy a magasabb végzettséget elérő romák is gyakran nem találnak munkát.” - írta le a helyzetet az alelnök.

A szociális kirekesztettség és a többgenerációs szegénység megoldására, melyben a roma populáció nagy része él, Rudolf Chmel szerint nincs azonnali és csodaszámba menő megoldások. „A valódi megoldások hangyaszorgalmú, kitartó, mindennapi munkát és leginkább szisztematikus hozzáállást követelnek meg.” - mondta a Chmel.

- sita/para -