Reális az esélye egy jobb-közép kormánynak?

2012. február 13. - 13:34 | Belföld

Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter szerint megdőlt mindkét mítosz, ami miatt az SaS nem lehetett tagja egy jövőbeli jobb-közép kormánynak.

Krajcer állítja, hogy az SaS-nek már nem a nullával egyenlő a koalíciós potenciálja, mivel már egyik párt sem tartja elképzelhetetlennek a választások utáni együttműködést. Ugyanakkor szerinte megdőlt az is, hogy az euró-mentőcsomag miatt nem lehetne az SaS a koalíció tagja. "Mikuláš Dzurinda nyíltan kijelentette, hogy a jövőben nyugodtan számolhatunk a holland modellel" - fogalmazott.

Richard Sulík állítja, más jobboldali pártokkal is szeretnének tárgyalni, hogy megismerjék nézeteiket. Úgy véli, némelyikük talán már örvend a Smer-SD-vel való jövőbeni kormányzásnak. Hozzátette, hogy Mikuláš Dzurindával és Ivan Miklošsal nem akar egy kormányban szerepelni. Azt azonban nem mondta, hogy e két politikus távozását kérné az SDKÚ-tól.

Az SaS politikusai nem tartanák jó ötletnek valamelyik jobboldali párt együttműködését a Smer-SD-vel, ugyanakkor szerintük mobilizálni kell a jobb-közép pártok szavazóit, mert annak veszélye fenyeget, hogy Robert Fico pártja akár az alkotmányos többséget is megszerezheti a parlamentben.

Az SaS politikusainak felvetésére reagált a Híd és a KDH. Bugár Béla (Híd) szerint jobb-közép kormány kialakítására akkor lehet esély, hogy ha mindegyik koalíciós pártnak ugyanolyanok a nézetei az európai témák kapcsán. Úgy véli, a holland modellre, hogy az euró-mentőcsomagot koalíciós és ellenzéki pártok egy része hagyja jóvá, még nem elég érett a szlovák politika.

Az Európa-párti hozzáállást várja el az SaS-től a KDH is. "Szlovákiának stabil, szlovák- és Európa-párti kormányra van szükségre. Erre a kihívásra az SaS-nek kell válaszolnia" - jegyezte meg szóvivőjük, Matej Kováč.

Bugár elítélte, ahogyan Sulík beszél Dzurindáról és Miklošról, ugyanis egy másik párt életébe való súlyos beavatkozásnak tartja, ha egy pártelnök akarja megmondani, hogyan cselekedjen a másik párt. A KDH ezt nem kommentálta.

Dzurinda az SaS politikusainak kijelentéseire válaszul felszólította a jobboldali pártokat, hogy ne támadják egymást. Egyszersmind közölte, hogy pozitívumként tekint minden egyes alternatívára, amely egy jobboldali koalíciót helyez kilátásba az egypárti kormányzással szemben. "Ha ez utóbbi teljesülne, akkor mindössze három dologban lehetünk biztosak: abban, hogy Štefan Harabin befolyása alá kerül a szlovák igazságszolgáltatás, abban, hogy megszűnik az egyenadó, valamint abban, hogy a rendesen megválasztott főügyészt soha nem nevezik ki. Ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy az olyan súlyos ügyek, mint a faliújságtender, vagy a Gorilla-ügy soha nem lesznek kivizsgálva.

SITA/para