Simon: Ne importáljunk, hanem termeljünk!

2012. február 14. - 14:20 | Belföld

Simon Zsolt mezőgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján bemutatta a Híd választási programjának mezőgazdaságot érintő pontjait. A miniszter szerint a legnagyobb hangsúlyt az intenzív termelésre és új munkahelyek kialakítására kell fektetni.

Simon Zsolt kiemelte az intenzív termelés és a természet, valamint a természeti források racionális kihasználásának fontosságát. „Növelni kell a hazai termékek számát az üzletekben, ellenőrizni az élelmiszerek minőségét és korlátozni az olyan gyümölcsök és a zöldségek behozatalát, melyeket magunk is ki tudunk termelni,” – jelentett ki a miniszter.

Az új munkahelyek létesítése kapcsán két lehetőséget említett meg. Az első az ún. pontrendszer bevezetése, amely új munkahelyek létesítésére motiválná a mezőgazdászokat. A miniszter becslései alapján így akár 600-1200 új munkahely is létrejöhetne.

A második mód a több mint hat hónapja munkanélküli személyek kedvezményesítése lenne. Ebben az esetben a mezőgazdasági nemzeti program szolgálna segítségül az új munkahelyek kialakításához: a nyugdíjba lépő alkalmazottak után felszabadult helyekre új személyeket vennének fel. A miniszter szerint azonban az adott pozícióra minimum 12 hónapra kell alkalmazni egy személyt, az idénymunkák esetében pedig minimum 2 személyt legkevesebb 6 hónapra.

Mindezeket a változásokat azonban összhangba kell hozni a szociális rendszerrel is, mégpedig úgy, hogy a szociális juttatásokat ne az egész család részére, hanem egyénenként ítéljék oda.

„Az állam számára gazdaságosabb, ha abban támogatja az embereket, hogy dolgozzanak, mintsem hogy szociális segélyeket adjon nekik,“ – fejezte be Simon Zsolt.

- para -