IVO: Felmérték a politikusok iránti szimpátiát

2012. február 15. - 12:53 | Belföld

Az eredmények szerint Daniel Lipšic (KDH) és Richard Sulík (SaS) javított jelentősen a pozícióján. Az első öt között van Bugár Béla is.

Az Inštitútu pre verejné otázky (IVO) megbízásából a Focus ügynökség végezte el a felmérést 1076 fős mintán január 9-e és 16-a közt.

Ahogy azt Oľga Gyárfášová az IVO képviseletében elmondta, a választók továbbra is Robert Ficoban bíznak a leginkább. 33%-uk véli úgy, hogy a SMER elnöke a legmegbízhatóbb szlovákiai politikus.

Ezzel megegyező arányban, azaz a válaszadók 33%-a nem tud senkit sem választani vagy nem tüntetett fel semmilyen politikust, akiben megbízna.

Ficot Iveta Radičová követi a megkérdezettek 14%-val, majd a SMER-SD politikusa, Robert Kaliňák következik, aki azonban a 2011-es februári 16%-hoz képest már csak 12%-nyi preferenciával rendelkezik.

Az első öt legkedveltebb politikus közt végzett még Bugár Béla (Híd) 9%-kal és Ivan Gašparovič 8%-kal, azonban ez utóbbi esetében is jelentős, 4%-os esést regisztráltak 2011-hez képest.

A felsoroltak után következik Daniel Lipšic, Richard Sulík, Ján Figeľ (KDH) és Ján Slota (SNS). Jelentős növekedést könyvelhet el magának az utánuk következő Igor Matovič is a 10. helyen.

Radičová után már csak a 15-16. helyen találkozunk hölgyekkel – itt Anna Belousovová (NaS) és az SDKÚ alelnöke, Lucia Žitňanská végzett.

Mikuláš Dzurinda 5%-ról 3%-ra csúszott vissza.

- sita/para -