MVK: Ilyen rossz még sosem volt - Dzurindáék kihullanak, Ficoék pedig az alkotmányozás küszöbén

2012. február 17. - 12:20 | Belföld

Az MVK intézet pénteken közzétett felmérésének eredménye szerint az SDKÚ-DS nem jutna be a parlamentbe, mindössze a választók 4,3%-a támogatná. A Smer-SD pedig csak hat szavazatra állna az alkotmányos többségtől.

A felmérés szerint a választásokon a Smer-SD 40,3%-ot szerezne, ami 84 képviselői mandátumot jelent. "Egy színű" kormányt alakíthatna biztonságos képviselői többséggel. Ha viszont bármely e felmérés szerint bejutó pártot koalíciós partnerré emelnék, akkor meglenne az alkotmányos többségük.

A második helyen a KDH végezne 12,7%-kal, ami 26 képviselői helyet biztosít a parlamentben. A harmadik helyen az Egyszerű Emberek végeznének 7%-kal, 15 mandátummal. Negyedik az SaS 6,1%-kal, 13 képviselővel. A parlamentbe jutó pártok sorát a Híd zárná 5,9%-kal és 12 képviselői hellyel.

Épphogy a parlamenti küszöb alatt végezne az MKP 4,7%-kal, de még náluk is kevesebb támogató állna ki a Ján Slota vezette SNS mellett, mindössze 3,6%.

A 3%-os határt, ami egy párt számára garantálja a szavazatok után járó támogatást az állami költségvetésből, még elérné a 99%, 3,4%-kal. A választók maradék 11,7%-án osztozna a fennmaradó 17 párt, miközben egyikük sem érné el a 2%-ot, tehát például a HZDS sem.

A felmérést február 7. és 12. között végezték, így a válaszadók már figyelembe vehették, hogy az Egyszerű Emberek listájáról távoztak az OKS és a KDS politikusai. A válaszadók 41%-a biztos benne, hogy elmegy választani, további harmaduk mérlegeli. Az MVK a választási részvételt ezek alapján 46-52% körülire jósolja.

SITA/para