Dzurinda lemondása politikai öngyilkosság lett volna

2012. február 18. - 15:03 | Belföld

Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke, a párt választási listavezetője annak ellenére sem mond le egyik funkciójáról sem, hogy személyével szemben pártján belül is felerősödött az ellenszenv és a választási közvélemény-kutatások is azt jelzik, csökkenőben van a párt társadalmi támogatása.

Dzurinda a jobboldali párt központi tanácsának zolyómi összejövetelén elmondott közel egy órás beszédében közölte, hogy kitart elhatározása mellett annak ellenére, hogy tisztában van saját keményfejűségével.

„Millió dolgot a szememre vethetnek az emberek. Ha viszont nem lettem volna olyan, amilyen vagyok, soha nem fogtunk volna bele azokba a kemény, fájdalmas és kockázatos reformokba, amelyek annak idején oly gyorsan képesek voltak segíteni Szlovákiának“ – fogalmazott beszédében Dzurinda. Hozzátette, bármilyen bizonyítványt elfogad, amelyet a március 10-i parlamenti választáson kiállítanak neki a választók, ám előzetesen nem adja föl a harcot.

A pártelnök szerint a párt nem dőlhet be egy olyan érzésnek, hogy az emberek a politikusokban csak gorillákat látnak. Nem az új parlamenti helyekért pályázó pártok az SDKÚ-DS ellenfelei, mert érveik nem a valóságra épülnek, hanem billbordjaik lózungjaira.

A "kékek" is vetettek egy-két bukfencet

„Meggyőződésem, hogy legnagyobb ellenfelünk a felelőtlenség, az apátia és annak a hitnek az elvesztése, hogy Szlovákiában jó irányt vehetnek az dolgok. Teljesen tisztában vagyok azzal a szkepszissel, ami az elmúlt hetekben alakult ki. Azt is nyíltan ki kell mondanunk, hogy bizony mi kékek (az SDKÚ színe) is vetettünk egy-két bukfencet“ – húzta alá Dzurinda. Majd kijelentette, az embereknek azt az alapkérdést kellene feltenniük, hogy ebben az országban tényleg nem gyakorolhatja a hatalmat más politikus, mint Robert Fico?

Mikuláš Dzurinda döntését helyeseli Lucia Žitňanská, a párt által delegált jelenlegi igazságügyi miniszter és a politikai elemző, Michal Horský is.

Horský szerint egy ilyen lépés az öngyilkossággal lenne egyenlő. „Főként, abban a helyzetben lenne politikai öngyilkosság, amikor Lucia Žitňanská kilátásba helyezte, ha az előrehozott választásokon bizalmat kap a szavazóktól, indul a pártelnöki posztért a párt tisztújító kongresszusán“ – így Michal Horský.

sita/para