Az SNS még pofozgatja a petícióit a szlovákosító népszavazáshoz

2012. február 21. - 16:59 | Belföld

A parlamenti választásokkal egy időben biztos nem lesz népszavazás arról, hogy Szlovákiában hivatalos viszonyban csak a szlovák nyelvet használhassuk. Az SNS ugyanis nem tudja időben leadni a begyűjtött aláírásokat tartalmazó íveket.

"Belátjuk, hogy elég magas az adathibák aránya az íveken. Jelenleg a hibás ívek kihúzása történik, biztosak akarunk lenni benne, hogy lesz 350 ezer érvényes aláírás a népszavazáshoz" - közölte Rafael Rafaj.

Jelezte, hogy várhatóan a választásokig le tudják adni még az íveket, a továbbiakról pedig a köztársasági elnöknek kell döntenie. Tudatosítja, hogy a társadalom a választások után más szociális és gazdasági problémákkal foglalkozik majd inkább, ám fontosnak tartja a nyelvi kérdést is.

Kijelentette, hogy ha az SNS bekerülne a kormányba, akkor meggyőzné partnerét arról, hogy e kezdeményezése kerüljön be a kormányprogramba, és akkor nem is kéne népszavazást kiírni.

Az SNS azt szeretné elérni a népszavazással, hogy Szlovákiában kizárólag a szlovák nyelvet használhassák hivatali viszonyban. Némely alkotmányjogász úgy véli, ilyen kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, ugyanis az alkotmányba foglalt alapvető jogokat (ide tartozik a kisebbségi nyelvhasználat) érinti, amelyek esetében az alkotmány eleve nem engedélyezi a népszavazást.

Ivan Gašparovič eddig még nem nyilatkozott annak kapcsán, hogy kiírná-e a népszavazást, ha az SNS összegyűjti a szükséges aláírás-mennyiséget, annyit közölt szóvivőjén keresztül, hogy megvárja, míg leadják az íveket.

SITA/para