Amerikai szenátor fejezte ki elismerését Rudolf Chmel kijelentései kapcsán

2012. február 23. - 10:49 | Belföld

Benjamin L. Cardin szenátor, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke elismerését fejezte ki Rudolf Chmel kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes romákkal kapcsolatos pozitív kijelentései kapcsán.

„Szépen nyilatkozni Európa legnagyobb nemzeti kisebbségéről nem kell, hogy újnak tűnjön, márpedig az, és ez joggal van így,“ – mondta Benjamin L. Cardin szenátor.

Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes felhívást intézett a politikai pártok felé, hogy a választások előtti kampányban ne húzzák elő a „roma kártyát“. Helyeselte továbbá a Európai emberjogi bíróság döntését a roma nők beleegyezés nélküli sterilizációja kapcsán, valamint a szlovák bíróság döntését a roma diákok méltánytalan szegregációjával kapcsolatban. Elismerését fejezte ki a perekben közreműködő emberjogi szervezetek munkáját illetően.

„Csak kevés politikus mutatott bátorságot a tekintetben, hogy az Európa jövőjéről szóló nyilvános vita a roma kérdést is magába foglalja. Rudolf Chmel fontos lépést tett ebbe az irányba. Remélhetőleg ez másokat is inspirálni fog“ – fejezte be Benjamin L. Cardin szenátor.

-para-