Fico minisztere elgereblyézte beosztottai korrupciós ügyét?

2012. február 23. - 10:19 | Belföld

Az interneten megjelent egy katonai hírszerzési jelentés, amely még 2008-ban Jaroslav Baškát, a Fico-kormány védelmi miniszterét figyelmeztette beosztottai korrupciós ügyére, de ő nem foglalkozott vele.

A Hospodárske noviny információi szerint speciális, a titkosított anyagok feldolgozására szolgáló számítógépek megdrágított vásárlását taglalja a jelentés - a levél alján egy névtelen személy állította, hogy a jelentéssel Baška nem kezdett semmit. A védelmi minisztérium jelenlegi szóvivője, Ivan Rudolf viszont kijelentette, hogy a jelentés valódi.

A névtelen azt is állítja, hogy a vásárlás manipulációjával az akkori főügyész, Dobroslav Trnka sem volt hajlandó foglalkozni. Őt a hírszerzés, mint egy volt katonát szerette volna informálni az ügyről. Trnka viszont tagadja, hogy kapcsolatba léptek volna vele. "Hozzám soha nem fordultak úgy, hogy most elmondanak valamit, mindent írásban kellett nyilvántartani" - jelentette ki.

A hírszerzés szerint 2007. decemberében a minisztert szándékosan félrevezették, beosztottai úgy állították fel a tendert, hogy ez egy bizonyos cégnek legyen megfelelő. Az eredeti tervek szerint 200 számítógépet vettek volna 108 millió koronáért. Baška minisztériuma végül kétszer ennyit vett háromszor akkora, 338 milliós árért.

A jelentés szerint Baška ahelyett, hogy közbelépett volna, leváltotta Štefan Jangelt, a Biztonsági hivatal vezetőjét, aki épphogy tiltakozott a vásárlás ellen.

Erik Tomáš, a Smer szóvivője úgy reagált, hogy egy régi, megvizsgált hírszerzési információról van szó, amit a Ľubomír Galkóhoz közeli személyek juttathattak el a médiához, mivel a volt miniszter tart az ellene indítandó büntető eljárástól a lehallgatások ügyében. Szerinte Galko csak szeretné elterelni a figyelmet. Ľubomír Galko (SaS) ugyanakkor már 2010 őszén tett büntető feljelentést az ügyben.

SITA/para