Gorilla-tüntetés: Élő láncot alkotnak a parlament rendkívüli ülésekor az épület előtt

2012. február 23. - 16:09 | Belföld

A Gorilla-ügy ellen tüntetők egy csoportja szeretne megjelenni a parlament jövő hét szerdára összehívott rendkívüli ülésekor az épület előtt.

Arra készülnek, hogy élő láncot alkotnak a parlament épülete előtt, és nem hagyják távozni a politikusokat az ülésről, amíg meg nem hallgatják a követeléseiket.

"A tiltakozó akcióra mindegyik politikai párt elnökét meghívjuk, és szeretnénk átnyújtani számukra egy polgári elfogatóparancsot és egy szégyenlevelet. Egyértelmű jelét szeretnénk adni annak, hogy nm tűrjük, hogy a politikai botrányokat a szőnyeg alá söpörjék" - tájékoztatott az akció egyik szervezője, Róbert Mihály.

Hozzátette, hogy több szakértőt megszólítottak, és többen már jelezték is az együttműködési szándékukat. A nevek listáját a hétvégén nyilvánosságra hozzák. A közösségi portálon pedig egy szavazást indítanak arról, hogy mely politikust szeretné a nép látni a tüntetésen.

Mihály követelései között van a Gorilla-ügy következetes kivizsgálása, és a vétkesek büntetőjogi felelősségre vonása, a választási rendszer megváltoztatása, valamint a népszavazás és a petíciós jog megerősítése.

Mihály néhány héttel ezelőtt már szervezett egy ehhez hasonló tüntetést, akkor megpróbálták lelakatolni a parlament bejáratát, hogy megakadályozzák, hogy a képviselők távozzanak. A biztonságiak azonban nem engedték, hogy Mihály leláncolja a parlamentet. A résztvevők később bejutottak az épületbe és ott a képviselőkre kiabáltak, hogy álljanak ki a nép elé, és mondják el nekik, hogyan lopják meg őket.

SITA/para