Matovič következő választások előtt is elmenne hazugságvizsgálatra

2012. február 26. - 12:17 | Belföld

Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője azt mondta, ha a következő parlamenti választásokon ismét jelöltként indul, akkor is elmegy egy hazugságvizsgálatra.

"Bort innék és vizet prédikálnék, ha nem készülnék. Természetesen akkor is elmegyek" - jegyezte meg Matovič. Úgy véli, hogy e cselekedete garancia arra, hogy becsületesen politizál. "A korrupcióról még csak nem is álmodhatok" - mondta.

Matovič elmondása szerint 600 fontba (kb. 710 euró) került a hazugságvizsgálat. Továbbra is úgy gondolja, hogy hazugságvizsgálatot kellene abszolválnia azoknak, akik ismét indulnak a parlamenti választásokon. Véleménye szerint, ha mindegyikük elmenne, akkor csökkenne az ára is. "Ha személyenként 200 euró lenne, az összesen kb. 30 ezer euró. Ha nem fizetné ki az állam, akkor én kifizetném a saját, képviselőként megkeresett fizetésemből" - hangsúlyozta. Emellett a sikeres tesztet nem szabná feltételük a képviselői jelöltséghez, hanem szerinte elegendő volna, ha nyilvánosságra hoznák.

Matovič a Londonban elvégzett hazugságvizsgálaton nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy adott-e vagy kapott-e valaha kenőpénzt, illetve hogy megrövidítette-e az államot egy nyomda behozatalakor, és elmondása szerint a gép mindkét válaszát rendben találta.

Szavait megerősítette Don Cargill a NADAC nevű brit társaságnál, amelynél Matovič abszolválta a hazugságvizsgálatot. Cargill a Brit és az Európai Poligráfiai Szövetség elnöke, valamint az Amerikai Poligráfiai Szövetség tagja.

Az Egyszerű Emberek vezetője egy tanúsítványt is kapott a vizsgálatról, ami szerinte elegendő igazolása annak, hogy Szlovákiában vannak politikusok, akik nem félnek a hazugságvizsgálattól.

SITA/para