FELMÉRÉS: Biztos bejutó az SDKÚ és a Híd is, kimarad az SNS és az MKP

2012. február 29. - 12:19 | Belföld

A Pre Consulting közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérése alapján a választások biztos győztese a Smer-SD, a legerősebb jobboldali párt a KDH, amely épphogy csak megelőzi az SDKÚ-DS-t.

A Pre Consulting február 24-26. között végezte felmérését 1278 megkérdezett válaszai alapján. Az ügynökség közlése szerint felmérésük idején már nyilvánosságra kerültek a Marián Kočner és Richard Sulík közt folyt beszélgetésről készült videofelvételek, ugyanakkor még nem volt ismert Kočner reakciója, csak Sulíké. Értelemszerűen ekkor már az Egyszerű Emberek listájáról távozók ismeretében készült a közvélemény-kutatás.

E felmérés szerint (is) a választások biztos győztese a Smer-SD, amely a szavazatok 40,11%-át szerezné meg. Érdekesség, hogy rajtuk kívül egyetlen párt sem érné el a 10%-ot. A KDH 9,44%-kal a jobboldali pártok közül a legerősebb eredményt érné el, ugyanakkor szorosan követné őt az SDKÚ-DS 9,26%-kal, ami az MVK február 17-én közzétett eredményeitől jócskán eltér.

Hasonlóképp biztos bejutónak tűnik e felmérés szerint a Híd párt, amely a szavazatok 7,62%-át szerezné meg.

Rajtuk kívül három párt jutna be még a parlamentbe, de ezek mindegyike az 5-6%-os közti sávba egyensúlyoz. Közülük legjobban még az SaS áll, amely 5,63%-ot szerezne, a 99% mozgalom 5,44%-ot, míg a Matovič vezette Egyszerű Emberek 5,08%-ot.

A Pre Consulting felmérése alapján immár bőven alulról nyaldosná a parlamenti küszöböt az SNS, amely mindössze 3,99%-ot gyűjtene.

Az MKP ugyanakkor nem érné el a 3%-os határt, ami egy párt számára garantálja a szavazatok után járó támogatást az állami költségvetésből, ugyanis mindössze a választók 2,9%-a támogatná.

Az alábbi táblázatban a Pre Consulting által végzett felmérések adatai találhatóak januártól kezdődően a jelenlegi felmérésig (jobb oldalt) bezárólag:

Ami a jelentősebb politikusokat magukba foglaló pártokat illeti, a szavazatok 1,81%-át kaparintaná meg a Mečiar vezette HZDS, 1,63%-ot pedig Anna Belousovová formációja, az NaS.

-para-