Gorilla-tüntetés: Vádat emelnek egy lévai férfi ellen

2012. március 1. - 11:50 | Belföld

A szerdai parlament előtti, be nem jelentett tüntetéssel összefüggésben vádemelési javaslatot tettek egy lévai férfi ellen, aki rátámadt az egyik rendőrre.

František Peczár pozsonyi rendőrségi szóvivő közlése szerint a férfi a rendfenntartó szervek fellépésekor ököllel ütött meg egy rendőrt. Peczár elmondta, hogy a rendőr nm sérült meg, csak a felszerelésében keletkezett kár.

A férfi ellen kényszerítő eszközöket alkalmaztak, majd őrizetbe vették. Bűnössége beigazolódása esetén egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető.

Szerdán délután egyébként a parlament erkélyére is kijutottak az ülésre beengedett tüntetők. Az ülést be is rekesztették, amikor a képviselőkre papírfecniket dobáltak és kiabáltak. A legkomolyabb bírálatot Pavol Hrušovský (KDH) házelnök kapta, akit azzal vádoltak, hogy sérti az elégedetlenkedők szabad mozgásának alkotmányos jogát azzal, hogy megparancsolta a rendőröknek, hogy ne engedjék be a tüntetőket a parlamentbe.

Kiderült, hogy némely tüntető Ľubomír Galkónak köszönhetően jutott be. Mikor nem engedték be őket, Galkóhoz fordultak, aki néhányukat saját személyes vendégeként kísért be. Galko azt állította, hogy megígérték neki, hogy rendesen fognak odabent viselkedni.

Az egyik tüntető elmondta a médiának, hogy elégedetlen a politikusok munkájával, és azon polgárokkal is, akik nemtetszésüket nem fejezik ki a tüntetéseken.

SITA/para