Újabb fogyasztóvédelmi rendelkezések lépnek érvénybe

2012. március 1. - 17:46 | Belföld

Három hónapon belül érvénybe léphetnek azok a minisztériumi rendeletek, melyek tovább erősítik a fogyasztók védelmét – jelentette be Simon Zsolt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Ezek értelmében a húskészítmények és tejtermékek esetében az árusító helyeken a szeletelés idejét is fel kell majd tüntetni a csomagoláson. „Az üzletekben bevett gyakorlat, hogy nagy mennyiségű szalámit, sonkát vagy keménysajtot szeletelnek fel és akár napokig is árusítják, holott ezeket 24 vagy 48 órán belül el kell fogyasztani. Ezért fontos, hogy a vásárló tisztában legyen azzal, mikor került szeletelve a pultra” – magyarázta a miniszter. A húskészítményekre vonatkozó rendelet kitér arra is, ezeknek a termékeknek milyen arányban kell húst illetve állati eredetű őrleményt tartalmazniuk - informálta a Paramétert a minisztérium sajtóosztálya.

Külön rendelet foglalkozik a juhtúróval. Csak az a termék nevezhető így, amely legalább 50 százalékban juhtejből készült. A juhtúrókrém brindzatartalma sem lehet 50 százaléknál kevesebb, ellenkező esetben, nem juhtúrós termékről van szó.

A tárcaközi véleményezésre küldött rendeletek ráadásul azokra a külföldi gyártókra is vonatkozni fognak, akik a szlovák piacon akarják értékesíteni termékeiket, hangsúlyozta Simon Zsolt, aki nem tart attól, hogy az újonnan alakuló kormánynak esetleg kifogásai lehetnek az új szabályozással szemben. Amennyiben Brüsszel is jóváhagyja őket, három hónapon belül hatályba léphetnek - áll a minisztérium sajtóközleményében.

(para)