Gorilla: Haščák és Varga elvesztette a csatát az "internet" ellen

2012. március 5. - 15:03 | Belföld

Jaroslav Haščák, a Penta társtulajdonosa és munkatársa, Varga Zoltán összesen hat keresetet nyújtott be a Gorilla-iratok Facebook-on, valamint a Tumblr és a Websupport portálokon való közzététele miatt a Pozsonyi I. Járásbíróságra, de mindegyiket elutasították.

A hat esettel külön-külön foglalkozott hat különböző bíró, mindegyiket vagy elutasították, vagy magát az eljárást szüntették meg. Haščáknak és Vargának azonban lehetősége van fellebbezni.

Haščák és Varga január 20. és február 2. között hat keresetet nyújtott be a bírósághoz, többnyire előzetes intézkedéseket szerettek volna kicsikarni a Gorilla-iratok közzététele kapcsán, mégpedig a Facebook, a Tumblr és a WebSupport ellen. Február 28-ig mindegyiket elutasították, vagy leállították, közölte Pavol Adamčiak bírósági szóvivő.

Martin Danko, a Penta szóvivője megerősítette, hogy Jaroslav Haščák jogi képviselői a Facebook ellen benyújtott keresetüket visszavonják. Tekintettel a bírósági döntésre ugyanakkor ez a reakció már kissé megkésett. Danko szerint e panasz azon kereseteknek a része, amelyeket a Penta készített elő januárban a Gorilla-iratok egyes portálokon történő inkorrekt nyilvánosságra hozatala ellen. Elmondta továbbá, hogy az amerikai Tumblr és a szlovákiai WebSupport portálok ellen benyújtott panaszaik továbbra is érvényesek.

A szóvivő kijelentette, hogy a keresetek célja nem a Gorilla-iratok terjedésének megállítása, mivel az már elterjedt, hanem hogy a bíróság kimondja, a Gorilla-iratok nem megbízhatóak.

Sme.sk/para