SME: Az MKP a Fidesz saját akarat nélküli fiókpártjaként viselkedik

2012. március 7. - 18:46 | Belföld

„Mellékes, hogy a magyarországi állami televíziókban közreadott választási kampányfilmekben elhangzik-e közvetlenül a Magyar Koalíció Pártja megnevezés. Ugyanígy mellékes, hogy a szóban forgó anyagot formálisan nem a párt rendelte meg, hanem a 99% mozgalom mintájára valami formálisan független Rákóczi Szövetség” - ­ írja a SME kommentátora, Peter Morvay a napilap keddi számában.

Majd így folytatja: „Elég régen mossák a szlovákiai magyarok agyát a budapesti állami televízióban és a rádióban ahhoz, hogy mindenki számára világos legyen, nem csupán az általános választási részvétel a tét. És, ha a „szlovákiai magyar közösségről“ van is szó, akiket okvetlenül meg kell választani, az korántsem jelenti azt, hogy a Híd párt jelöltjeire is vonatkozik az üzenet.“

„A Híd politikusai a Magyar televízióban vagy a Duna TV-ben szinte elő sem fordulnak“ – húzza alá Morvay, majd hozzáteszi: „Egyik napon az MKP kampányfőnöke (egyébként a Rákóczi Szövetség vezetőségi tagja) magyarázza, hogy miért téved minden olyan közvélemény-kutató, amelyek azt jósolják, hogy az MKP nem jut be a parlamentbe. Tegnap pedig a református püspök - aki véletlenül a párt képviselőjelöltje – tartott előadást arról, hogy miként kell értelmezni a választások előtti helyzetet“ – közli a Sme kommentátora, aki arra a következtésre jut, hogy mindez a Szlovákiában nem igazán kedvelt Orbán Viktor parancsára történik a magyar közszolgálati médiában.

Morvay elismeri, az MKP politikusai ugyan mérsékelten megtanulták a két évvel ezelőtti kampányból, hogy most már nem csak a Híd "árulóival" foglalkoznak, azt azonban még mindig nem értik, hogy az autokrata Orbán lakájmédiájának támogatása legalább annyira kontraproduktív lehet, mint egy elrontott kampány.

„Minél jobban prezentálódik az MKP a Fidesz saját akarat nélküli fiókpártjaként, annál inkább közelít szlovákiai koalíciós potenciálja a nullához. És annál kevésbé lesz az itteni magyarok számára érdekes, hogy a parlamentben izolálódik-e, avagy a parlamenten kívül. Ugyanis egyik esetben sem lesz képes tenni értük semmit, ami hasznukra válhatna“ – zárul a kommentár.

-para-