Dostál bocsánatot kért a parlamentből kivezetett tüntetőktől

2012. március 8. - 14:24 | Belföld

Ondrej Dostál (OKS-Híd) képviselő bocsánatot kért Róbert Mihálytól és Alena Krempaskától, a parlament előtti Gorilla-tiltakozás szervezőitől, amiért a biztonsági szolgálat emberei kivezették őket a parlament erkélyéről.

Dostál úgy véli, hogy jogtalanul jártak el velük szemben, mivel sem Mihály, sem Krempaská nem zavarta a parlament ülését, csak egy transzparenst kifeszítve, csendesen álltak az erkély korlátja előtt.

Az incidens január 31-én történt. Az eset után Dostál a parlament KDH-s irodavezetőjéhez, Andrej Kramárhoz fordult, hogy vizsgálják ki a biztonságiak fellépését. Kramár azt válaszolta, hogy a fellépés megfelelő volt és jogos, Dostált viszont ez nem győzte meg.

"A tárgyalási rendről szóló törvény szerint azt a személyt lehet kiutasítani, vagy kivitetni a parlamenti ülésteremből, aki a viselkedésével zavarja a rendet. Hogy valaki egy transzparenst tart a kezében, és nem kiabál vagy tárgyakat dobál az ülésezőkre, szerintem azt nem lehet rendzavaróként kezelni" - jelentette ki Dostál.

Kramár ellenben a parlamenti iroda irányelvét idézve elmondta, hogy a látogatóknak csendben kell lenniük nem rakhatnak ki plakátokat vagy transzparenseket, nem veszélyeztethetik saját vagy mások testi épségét, ennélfogva pedig nem is állhatnak a korlát előtt. Dostál ez utóbbit elismerte, ugyanakkor szerinte a látogatók kötelességeit csak a törvény szabhatja meg, afelett semmilyen kötelességeket nem szabhat egy irányelv. Dostál ennek alapján úgy véli, hogy bár lehet, hogy a biztonságiak az irányelv szerint cselekedtek, de nem a törvénnyel összhangban.

Kramár arra is hivatkozott, hogy Mihály, miután hangsúlyosabban felkérték, hogy hagyja el a termet, a plakátot az ülésezők fölé hajította. Dostál azonban kijelentette, hogy a videofelvételek is igazolják, hogy a biztonságiak tépték szét és hajították el a plakát darabjait.

SITA/para

Címkék: OKS, Ondrej Dostál