Gorilla-tüntetés: Banánhéjjal és füttyszóval jutalmazták a szólni kívánó politikusokat

2012. március 9. - 19:51 | Belföld

Korábban bejelentették, hogy 5-5 percben a politikai pártok képviselői is felszólalhatnak a tüntetésen.

Az SaS, a 99% mozgalom, a KSS, az SDĽ, Nora Mojsejová Szabad Szó (Slobodné Slovo Nory Mojsejovej) nevű pártja, valamint az Egyszerű Emberek jelezték eme szándékukat. Peter Pčolinský, a tüntetés egyik szervezője szerint mindegyikük öt percet kaphat, az embereknek ez alapján kell eldönteniük, hogy meggyőzték-e őket, vagy sem.

Tom Nicholson újságíró, aki korábban már felszólalt, viszont úgy vélte, hogy ez hibás lépés, ugyanis a politikai pártok már elegendő teret kaptak.

A tömeg azonban végül ezt nem hagyta. Óriási füttyszó, és a "Nem akarunk kampányt!" jelszó skandálása kísérte Martin Poliačik (SaS) parlamenti képviselő pódiumra vonulását. Bár a beszédét a tömeg hangja túlszárnyalta, és néhány banánhéj majdnem eltalálta, hasonló cselekedetre vállalkozott a KSS és a 99% képviselője is. Végül azonban ők sem jártak sikerrel. A feldühödött tömeg egyedül a SOSka párt vezetőjét Peter Marčekot volt hajlandó meghallgatni, aki beszédében Richard Zedník jégkorongozóra, és Filip Šebo focistára hivatkozott.

Kiállt a tömeg elé Hördur Torfason, az izlandi forradalom egyik vezéregyénisége is, amely az ottani kormány bukásához, és egy új alkotmány megszületéséhez vezetett. Torfason pénteken a média előtt kijelentette, nagyon veszélyes, hogy a politikusok és a vállalkozók között egyre szorosabb barátság alakul ki. Elmondta, hogy Izlandon hasonló szituációt kellett megoldaniuk, és ma az egykori kormányfőjük bíróság előtt áll.

A demonstráción azt kérte a szlovák tüntetőktől, hogy ne legyenek erőszakosak. "Azért lehettünk sikeresek Izlandon, mert nem alkalmaztunk erőszakot" - mondta. Emellett a téren minden maszkot viselőnek azt ajánlotta, hogy azt vegye le.

Miután a tömeg elénekelte a himnuszt, megkezdte menetét a korábban kijelölt útvonalon. A menet várhatóan az SzNF téren ér véget.

SITA/para