Választási eredmények - PERCRŐL PERCRE

2012. március 10. - 22:15 | Belföld

Percről percre nyomon követtük a március 10-i előrehozott választások eredményeit.

07:22 - VÁLASZTÁSOK: A Híd a start mezőn, az MKP és az SNS is ebből a körből kimarad

Az adatok 96% feletti feldolgozottsága mellett gyakorlatilag kijelenthető, hogy mely pártok jutottak a parlamentbe. A Híd köztük van, az MKP nincs.

06:47 - Bugár: Az MKP lejárató kampányának köszönhető a Híd népszerűségének csökkenése

A Híd elégedett az előrehozott választásokon elért eredménnyel, a népszerűség csökkenéséért az MKP durva kampányát okolják.

06:31 - Fico győzőtt, a Smer kényelmesen kormányozhat egyedül

Robert Fico álma teljesült, a párt több mint egymillió szavazatot szerzett. 84 képviselővel egyedül kormányozhatnak, az alkotmányos többség 90.

06:23 - Dunaszerdahelyi körzet: Jelentősen gyengült a Híd 2010-hez képest

A dunaszerdahelyi körzetben a Híd párt mintegy 2500 szavazattal többet gyűjtött az MKP-nál. A részvételi arány elérte a 60%-ot.

06:15 - 94,25 százalékos feldolgozottságnál az MKP (4,53) és az SNS (4,63) között csak 2000 szavazatnyi különbség van, mindkét párt eredménye 5 százalék alatt - ami kevés a parlamentbe jutáshoz.

06:08 - Híd/MKP - Közép- és Kelet-Szlovákiában hol az egyik, hol a másik szerzett több szavazatot

Közép- és Kelet-Szlovákia több déli járásában már véget ért a szavazatok összeszámlálása. Ahogy középről kelet felé haladunk, úgy erősödik az MKP-val szemben a Híd.

05:24 - Hajnali fél hat körül a feldolgozottság már 88,59 százalékos. Nem jutna be a törvényhozásba az SNS, eredményük jelenleg 4,66 százalék. Az MKP még mindig nem lépte át a parlamenti küszöböt, 4,51 százalékon áll, ami összesen 97,026 szavazatot jelent. A Híd a negyedik bejutó párt. 6,94 százalékkal (149,288 szavazat).

A jelenlegi állás szerint Robert Fico és a Smer kényelmes többségben, 84 képviselővel kormányozhatna a 150 fős parlamentben.

05:11 - A párkányi körzetben győzött az MKP

A párkányi körzetben már összeszámolták az összes leadott szavazatot, a választásra jogosultak 58,07%-a ment el szavazni.

04:41 - Ők juthatnak a parlamentbe a Hídból

A Híd párt 97%-os feldolgozottság mellett elért eredménye alapján 13 képviselőt ültethetne a parlamentbe. Lássuk, jelenleg kik kapták a legtöbb karikát.

04:15 - 70%-os feldolgozottságnál az eredmények szerint hat párt jutna a parlamentbe. A Smer-nek kevés hiányzik ahhoz, hogy alkotmányos többséget szerezzen, ugyanis 86 képviselőt ültethetne az országházba. 16-16 képviselővel második legerősebb volna a KDH és az Egyszerű Emberek. Rajtuk kívül a Hídnak 12, az SDKÚ-DS-nek és az SaS-nek pedig 10-10 képviselője lenne.

03:40 - A Smernél nagy buli van, Robert Ficot a kollégák a levegőbe dobálják, ezután a pártelnök nagyot kortyol abból a kólásüvegből amit kezében szorongat. A dicsőséges eseményt az újságírók is megtekinthették, mivel felengedték őket a politikusok közé, a székház második emeletére. Fico a párttársak gyűrűjében népdalokat énekelt, táncolt, és megpörgetett néhány képviselőnőt is. A nagy ünneplést követően a miniszterelnöki ambíciókkal rendelkező Smer-elnök kidőlt és hazaindult. Holnap reggel sajtótájékoztatón értékeli a választási eredményeket.

Fotó: SITA

03:20 - Matovič: A KDH vagy a Híd lehet a Smer menyasszonya

Igor Matovič a választások utáni együttműködésről úgy vélekedett, hogy a Smer a KDH-hoz és a Hídhoz fordulhat majd.

03:05 - Mikuláš Dzurinda már elhagyta az SDKÚ székházát, feleségével nyugovóra tértek. A pártelnök nem akart arra a kérdésre válaszolni, hogy lehetséges-e egy jobboldali összefogás. Elmondta, hogy lelke mélyén feszültséget és csalódottságot érez - erre van is oka, a helyzet jelenlegi állása szerint az SDKÚ szavazói felét veszítette el a 2010-es választásokhoz képest.

03:02 - A szavazatok közel felének összeszámolásánál lépte csak át a parlamenti küszöb határát az SaS. 56%-os feldolgozottságnál továbbra is kívül maradna az MKP (4,18%) és az SNS (4,66%) is. A Híd e pillanatban 6,40%-on áll. Szlovákia két legnagyobb városában, Pozsonyban és Kassán viszont még csak 20, illetve 30% körül mozog a feldolgozottság.

02:55 - A TA3 szimpatikus riporternője a magyar "jó estéttel" köszönti a nézőket a hajnali órákban.

Farkas Iván nyilatkozik: "Elsősorban köszönnetet szeretnék mondani a szavazóinknak. Jelenleg még harcolunk az eredménnyel. Körül-belül 100 ezer szavazatra számítunk, 50 százalékos feldolgozottságnál 40 ezer vokssal rendelkezünk, tehát még úgy látjuk, hogy van esélyünk a beutásra. Optimisták vagyunk, és még mindig reménykedünk benne, hogy átléphetjük az ötszázalékos küszöböt.

02:54 - A TA3 hírtelevízió riportere Andrej Hrnčiart, Turócszentmárton polgármesterét kérdezi a Híd eredményeiről.

Hrnčiar elmondja, hogy az STV riportere nemrég azt kérdezte tőle, hogy érzi magát ennyi magyar között. Erre a politikus úgy válaszolt, hogy teljesen felszabadult a légkör, és teljesen mindegy, hogy milyen nyelven beszélnek, ha jókedv és egyetértés uralkodik.

"Az elért eredménynek egyébként örülünk, a parlamenti küszöböt úgy néz ki, hogy átlépjük. A következő kormánynak stabilnak kell lennie, mert Európában komoly problémáknak nézünk elébe. A kormánynak ezen kívül kézzelfogható eredményeket kell felmutatnia. Jelenleg az összetételről még nem tudok nyilatkozni, akár egy jobboldali összefogás is elképzelhető. Most beülök az autómba, holnap reggel pedig már otthonról fogom elemezni a statisztikákat, és a választások eredményeit.

02:28 - Slotáék inkább oda se néznek...

Jana Benková, a párt szóvivője közölte, hogy a képviselőik két óra környékén már haza készülnek. Úgy gondolják, a szavazatszámlálás túlságosan hosszadalmas, és inkább otthon várják ki.

02:07 - Robet Fico a Smer szokásos szövegét nyomatja a párt székházában. Elmondja, hogy a Smer a százalékokat nézve egyértelműen megnyerte a választásokat, és megjegyzi, hogy Szlovákiának nem jobboldali tákolmányra van szüksége, hanem stabil kormányra. "Az igazi öröm az lenne számomra, ha elérnénk az egymillió szavazatot, de természetesen mindenképpen nagy az öröm" - jelentette ki Fico. Az MKP eredményét különösebben nem szerette volna kommentálni, véleménye szerint ez inkább a Híd és az MKP közötti harc témája. Azt viszont elmondta, hogy a pártoknak nem szabad csupán etnikai alapon működniük.

"Úgy gondolom, hogy a kormány megalakítása nem lesz egyszerű, és több időt fog igénybe venni mint korábban. Minden pártot meghívunk egy kerekasztal-beszélgetésre, akik átlépték az ötszázalékos küszöböt. Én egyébként nem zárom ki a jobboldali tákolmányt, összefoghat akár 6 párt, de ennek nincs értelme" - mondta a Smer elnöke.

01:35 - A TA3 televíziónak Berényi József értékelte az MKP helyzetét. "Egyelőre nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, mivel nem vagyunk 5 százalék felett. Polgármestereinktől bíztató információkat kaptunk, így még van remény a bejutásra. Az MKP főként a magyar nemzetiségű szavazók voksára számított, és az eredményeink biztosan jobbak, mint 2010-ben. A riporter kérdésére a pártelnök elmondta, hogy a párt székházában magyar vörösbort, és szlovák fehérbort isznak, de ebből egyáltalán nem akarnak politikai kérdést csinálni.

Fotó: TASR

01:32 - Az SDKÚ első alkalommal 25%-os feldolgozottságnál lépte át a parlamenti küszöböt, ekkor azonban még hiányoztak a nagyvárosok eredményei. A Híd ekkor kb. 6%-on, míg az MKP 4,16%-on állt. Ilyen feldolgozottsági aránynál még nem kerülne a parlamentbe az SNS és az SaS sem.

01:27 - 99%: Weiss Spišiakot hibáztatja a gyenge eredményért

A két Exit Poll-eredmény alapján a 99% mozgalom 2,6, illetve 1,6% körüli eredményre számíthat.

01:06 - A Smernél Robert Kaliňák nyilatkozik a felmérésekről és a jövőbeli lehetőségekről. "A fontos az, hogy a szlovákok döntöttek, és remélhetőleg Szlovákiának olyan kormánya lesz, ami megbízható és felelősségteljes. Intenzíven dolgoztunk azon, hogy jobb eredményt érjünk el, mint 2010-ben. Az, hogy kivel lépünk koalícióra, az nem teljes mértékben a mi döntésünk. Először viszont mindenképpen analizálni kell a választási eredményeket, Ivan Gašparovič államfő remélhetőleg a választás győztesét, a Smert fogja megbízni a kormányalakítással. Egy nagy jobboldali tákolmánynak semmi értelme."

00:58 - A Hídnál kezd tetőfokára hágni a hangulat, a Markíza helyszíni tudósítója szerint folyamatosan magyar slágerek bömbölnek. Nagy József környezetvédelmi miniszter egyébként 44. születésnapját ünnepli, őt felköszöntötte a párt vezetése.

00:56 - Az SNS-nél egyáltalán nincs jó hangulat, Ján Slota sem tartózkodik már a székházban. Rafael Rafaj alelnök szerint Zsolnán a harmadik helyen végzett a párt, ezért még van remény. Az exit poll felmérések szerint viszont a nacionalisták nem fognak bejutni a parlamentbe.

00:52 - Az MKP-nál nem táncolnak. Farkas Iván nyilatkozott a Markíza riporterének. "Bizakodóak vagyunk, mert folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Dél-Szlovákiai települések polgármestereivel, és egyelőre kedvező eredményeket kapunk. Három déli járásban (Érsekújvár, Dunaszerdahely, Komárom) is egyelőre jobb eredményt értünk el, mint 2 éve. Úgy gondolom, hogy nagy esélyünk van a bejutásra, és nem támaszkodunk az exit pollokra, csak a hivatalos eredményekre. Egy biztos, az idei eredményeink jobbak lesznek mint 2010-ben.

00:40 - A Markíza televíziónak Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője is értékelte az exit poll felmérések eredményeit. Elmondta, hogy Robert Fico pártjával semmiképpen nem lépnek koalícióra, és ezen az álláspontukon nem változtatnak, mivel nem "politikai prostituáltak". "Ha a jobboldali pártok komolyan veszik az Egyszerű Embereket, és nem fog áradni belülük a sértődöttség, akkor ellenzékben minden probléma nélkül együttműködünk ezekkel a szerveződésekkel" Matovič örülne ha az SNS nem jutna be a parlamentbe, mivel véleménye szerint a Slota-féle emberek csak kártékonyak az országra nézve.

00:28 - A Hídnál igazi bulizós hangulat van, a Markíza televízió élő közvetítésben sugározza, ahogy Gál Gáborék a Republic 16 tonna című slágerét éneklik. Bugár is befut a képbe, ő nem énekel, csak táncolva eszik.

Fotó: SITA

00:23 - Helyi népszavazások: Gúta Kolárovo marad, Pereden leszavazták Tešedíkovot

Gútán a 39,65 százalékos részvétel miatt érvénytelen a népszavazás, a Perediek viszont eltörölnék a Tešedíkovo megnevezést, náluk érvényes a referendum.

23:54 - Nem veszítik el a reményt a 99% mozgalom képviselői, bár a Focus és az MVK is nagyon alacsony eredményt jósolt az exit pollokon. Alena Dušátková köszönetet mondott azoknak, akik rájuk szavaztak. „Nem mondhatnám, hogy csalódottak vagyunk, várjuk ki a végét” – mondta.

23:49 - Az első exit poll a második helyre jósolja a KDH-t, ami nagy tapsot váltott ki a párt központjában. Ján Figeľ pártelnök közölte, hogy az eredmények egy kiegyensúlyozott, egypárti baloldalt, valamint egy fragmentált jobboldalt jelez előre. „Ebben viszont a KDH egy domináns szerepet kaphat, ami felelősséggel jár. Figeľ szerint egy új szituációt teremthet a felelősség terén, ha a Smer nem tud egyedül kormányt alakítani, egyidejűleg felkínálja a lehetőséget az alternatívára.

23:43 - Bugár Béla a Markíza televízió kérdésére válszolva elmondta, hogy egyelőre nem szeretné kommentálni az MKP választási eredményeit. Abban viszont biztos, hogy Berényiék durva kampánya rányomta a bélyegét pártjuk szereplésére. Mindenesetre meg kell várni a végeredményeket, és aztán mindenképpen értékelni fogják a saját, illetve a többi párt eredményét is. Bugár Béla elmondta, hogy egy jobboldali kormány mellett álnak, de megismételte, hogy erről majd csak a végeredmények nyilvánosságra kerülésre után tudnak nyilatkozni.

23:37 - Nora Mojsejová pártja az exit poll felmérések eredményei miatt nagyon csalódott, és ezt nem titkolta az újságírók előtt. Elmondása szerint még egy picit reménykedik, mert férje Braňo azt mondta neki, hogy a választóhelyiségekből távozó személyek bármit mondhatnak a felmérést készítő szakembereknek... Nora mindenképpen megvárja a hivatalos végeredményeket, és reménykedik benne, hogy azért mégiscsak bejut a parlamentbe.

23:31 - A SME tudósítója szerint egyre több szlovák újságíró érkezik az MKP pozsonyi székházába. "A HZDS-től jövünk, ott már senki nincs" - tudják meg.

23:28 - Rihard Sulík a Focus eredményével érvelt, a 7,1%-os támogatottságot sikernek tartaná. "A parlamentben vagyunk, ami azt jelenti, hogy a politikai spektrumon helye van egy liberális pártnak, amely számára a legfontosabb az egyén szabadsága. Úgy gondolja, hogy az előző választásokon mintegy 2%-ot hozhattak pártjának Igor Matovič képviselői, akkor az SaS 12% körüli eredményt ért el.

23:25 - Igor Matovič az MVK exit poll-eredményeit pozitívan kezelte. Ugyanakkor elmondta, kissé csalódott a jobboldali pártok által elért eredmény miatt. "Úgy vártam, hogy az SDKÚ és az SaS valahol 8% körül végez, ez ahhoz képest egész gyenge, de szorítok nekik" - mondta. Hogy az SNS kipottyanna a parlamentből az hatalmas elégtételt jelentene Szlovákia számára, úgy vélte.

23:20 - Berényi József egyrészt örült az MVK exit poll előrejelzésének, ugyanakkor a Focus által közölt eredmény nem a legkedvezőbb. Véleménye szerint meg kell várni a végeredményt.

22:53 - Bugár Béla pozitívan értékelte az exit poll felmérések eredményeit. A Focus szerint 6,3, az MVK szerint 6,8 százalékkal fog bejutni a Híd a parlamentbe. A pártelnök szerint ez egész jó aránynak számít. Azért is tartja megnyugtatónak ezt az eredményt, melt a magyarországi médiában álláspontja szerint durva kampányt folytattak ellenük.

22:49 - Robert Fico a Smer központjában a SME újságírójának többször is hangsúlyozta, hogy koalíciós kormányt szeretne. "Nagyon fontosak lesznek a kormányalakítási tárgyalások, és remélem, hogy a hagyományos pártok egy stabil kormányt fognak előnyben részesíteni" - jelentette ki.

22:42 - EXIT POLL: A Híd bent, az MKP kint a Focus ügynökség szerint

A Focus ügynékség exit poll felmérése szerint az MKP nem érte el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot, a Híd viszont bejutott.

22:24 - EXIT POLL: A Híd és az MKP is bejutott az MVK ügynökség szerint

A Híd 6,8, az MKP pedig 5,1 százalékos eredménnyel jutott be a parlamentbe az MVK ügynökség exit poll felmérése szerint.

22:00 - A választások véget értek, elkezdődhet a szavazatok számlálása

(parameter)