Berényi: A Hídtól elpártolók nem az MKP-t, hanem a vélhetően a Smer-t támogatták

2012. március 11. - 12:49 | Belföld

Berényi József csalódott a választások eredménye miatt, annak okát elsősorban "az MKP ellen folytatott masszív ellenkampányban" látja. Megemlítette, hogy röplapokon terjesztették, hogy felesleges az MKP-ra szavazni, mert nincs esélyük bejutni a parlamentbe.

"A kampányunk során hangsúlyoztuk, hogy van esélyünk visszatérni a parlamentbe, amit a választásokon elért eredmény is igazol. Figyelembe kell venni azt is, hogy a legutóbbi népszavazás óta csökkent a magyar nemzetiségű polgárok létszáma, ami azt jelenti, hogy elvesztettünk néhány potenciális választót" - jelentette ki.

Berényi hibának tartja, hogy nem tudtak koalíciót kialakítani a Híddal. "Ha együtt indultunk volna a választásokon, akkor 11-12%-ot is elérhettünk volna, amivel a második legerősebb párt lettünk volna. Sajnos a kialakult eredmény nem kedvező a magyar kisebbség számára. Berényi kihangsúlyozta, hogy a Híd nem fogadta el az MKP ajánlatát a koalícióra, ellenben azt szerették volna, ha a listájukon indulnak MKP-s jelöltek, ezt viszont nem tartották elfogadhatónak.

Berényi véleménye szerint a Hídnak több előnye is volt az MKP-val szemben. "A Híd a kormányban volt, lehetősége volt pénzeket szétosztani, és lehetőségük volt a választók rokonszenvének kivívására a pénzeszközökön keresztül, amivel az egyes polgármestereket, kulturális szervezeteket befolyásolhatták. Arról nem is beszélve, hogy a médiában is nagyobb teret kapott a Híd" - fogalmazott.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a jelenlegi eredmény nem jelenti a párt végét, ugyanis, mint mondta, Dél-Szlovákiában helyi és regionális önkormányzatokban, európai szinten pedig az Európai Parlamentben is képviseltetik magukat.

"Arra számítottunk, hogy bejutunk a parlamentbe, nem hiányzott sok ehhez, de nem sikerült. Megmutatkozott, hogy a Híd korábbi szavazói nem hozzánk tértek vissza, hanem valószínűleg a Smer-SD-t támogatták" - jelentette ki Berényi.

tasr/para