Így vastagodik a pártok bukszája a választások után

2012. március 12. - 12:21 | Belföld

Összesen 48,1 millió eurót osztanak szét a pártok között a választásokon elért eredményeik alapján. Minden párt jogosult erre a juttatásra, amely elért legalább 3%-ot. A Smer kaszál...

23,7 millió euró illeti a Smer-SD-t az elért eredmény után. Ebből 8,92 milliót megkap most, ugyanilyen összeget kap az államtól az elkövetkezendő négy évben fokozatosan, további 5,85 millió eurót pedig a parlamenti mandátumai után.

Mindennek a töredékének örvendhet a többi politikai párt. A KDH 5,05, az Egyszerű Emberek 4,94 milliót inkasszál összesen. A Híd bevétele nem éri el a 4 millió eurót, míg a jelentős preferenciacsökkenés eredményeként összehúzhatja a nadrágszíjat az SDKÚ-DS is, amely alig 3,5 millió eurót kap a szavazatokért. Az elkövetkezendő négy évben összesen 3,4 millió euróra tarthat igényt az SaS.

Az állami költségvetésből járó juttatásra a parlamenten kívüli pártok közül az SNS és az MKP jogosult. Ján Slota pártja 1,83 millió eurót, míg az MKP 1,72 milliót kap tevékenységére a következő időszakban.

A maradék 18 pártól nemhogy a 3, de a 2%-ot sem érte el egyik sem, ami azt is jelenti, hogy egyenként 16 596 eurós választási letétjükkel az állami költségvetést "gazdagították", ugyanis annak visszaigénylésétől elesnek.

A törvény szerint a választásokon legalább 3%-ot szerző pártok a rájuk leadott minden egyes szavazatért az előző évi nemzetgazdasági átlagbér 1%-át érdemlik ki. A Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2011-ben Szlovákiában 786 eurót tett ki az átlagbér, így szavazatonként 7,86 eurót kapnak e pártok. Hasonlóképp megkapják ezt az összeget még egyszer, de 48 részletre bontva, havonta négy éven keresztül. A parlamentbe bejutó pártok emellett jogosultak további juttatásra a mandátumaik után - az első húsz képviselőjük után évente az előző évi átlagbér 30-szorosát, minden további képviselő után pedig az átlagbér 20-szorosát kaphatják évente. Ezek alapján jönnek ki a fent említett összegek.

SITA/para