Krajcer: A helységnevekről a nyelvtörvény rendelkezik, a döntés a kormány kezében van

2012. március 13. - 15:33 | Belföld

Daniel Krajcer kedden Krasznahorkán nyilatkozott röviden a március 10-i gútai és peredi népszavazásokról melyeken a település történelmi nevének visszaállításáról szavazhattak a helyiek - Pereden sikerrel.

Kedden délután két órakor Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter a krasznahorkai várnál tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen a Szlovák Televízió riportere kérte a liberális párt miniszterét, hogy kommentálja a március 10-i gútai és peredi népszavazásokat, melyek során a helységek történelmi megnevezésének visszaállítása volt a cél. Gútán a 39,65 százalékos részvétel miatt érvénytelen volt a népszavazás, Pereden viszont a helyiek 64,47 járult az urnákhoz, többségük pedig Tešedíkovoról a történelmi Peredre változtatná a település hivatalos, szlovák megnevezését.

"A kulturális minisztérium illetékes bizottsága kialakít egy álláspontot a népszavazás végeredményével kapcsolatban, a bizottság ajánlását figyelembe véve pedig a kormány dönt a referendum jóváhagyásáról. A helységnevekről egyébként a nyelvtörvény rendelkezik" - válaszolta Daniel Krajcer az STV kérédésre.

(parameter)