Megvannak a Fico-kormány miniszterei! Čaplovičé lesz az oktatási tárca, Madarič újra kulturális miniszter lehet

2012. március 15. - 21:02 | Belföld

A Smer megyei elnökei, a párt elnöksége, és Robert Fico csütörtökön már tárgyaltak a leendő kormány posztjainak lehetséges várományosairól. Nem várható számottevő változás, a miniszteri székeket nagyrészt a párt "jól bevált" emberei fogják elfoglalni...

Robert Fico csütörtökön a sajtónak jelezte, hogy délután megbeszélése van Miroslav Lajčák volt külügyminiszterrel, aki jelenleg a Keleti Partnerségért, a Nyugat-Balkánért, ileltve Oroszországért felelős diplomáciai testület vezetője. A találkozó pozitívan zárult, és Lajčák nagy valószínűséggel elfogadja a kormányposztot.

Az is kiderült, hogy a Smer-kormány második párton kívüli minisztere Ján Valko lesz, ő a gazdasági tárcát fogja irányítani. Korábban Fico őt javasolta a Közbeszerzési Hivatal élére, akkoriban Iveta Radičová kormányfő ezt elutasította.

Visszatérnek a régi arcok

A SITA hírügynökség információi szerint az oktatásügyi tárcát Dušan Čaplovič fogja vezetni - ő 2006-tól 2010-ig a kisebbségi ügyekért felelős kormányfő-helyettes szerepét töltötte be. Két személy ugyanazt a posztot fogja betölteni ebben a Fico-kormányban mint az előzőben: Robert Kaliňáké lesz újra a belügyminisztérium, Marek Maďarič pedig megint a kulturális miniszter szerepét töltheti be. Ján Počiatek ex-pénzügyminiszter várhatóan a közlekedési tárcát fogja irányítani.

Az igazságügyet valószínűleg a Smer Pozsony megyei elnöke, Martin Glváč fogja fogja a kezében tartani - ő az előző Fico-kormány idején az építésügyi minisztérium államtitkára volt. Az egészségügyi tárcát Fico Zuzana Zvolenskára szeretné bízni - aki jelenleg a Dôvera biztosítóban tevékenykedik - azonban a SITA értesülései szerint az ő személyét a pártban többen kifogásolják. A környezetvédelmi minisztérium állítólag Peter Žiga hatáskörébe kerül majd.

A mezőgazdasági és régiófejlesztési minisztérium vezetését vélhetően Stanislav Becíkre bízza a Smer. Becík az előző Fico-kormány alatt már volt mezőgazdasági miniszter, igaz akkor a HZDS jelölte őt a posztra... A pénzügyi tárcát pedig Peter Kažimír, a Smer alelnöke fogja vezetni.

(sita / fotó: parameter)