Az MKP kudarca miatt radikálizálódhatnak a szlovákiai magyarok?

2012. március 17. - 18:42 | Belföld

Öllös László politológus véleménye szerint radikalizálódhatnak azok a szlovákiai magyarok, akik úgy érzik, hogy az elégséges magyar érdekképviselethez nem elegendő a Híd kilenc magyar képviselője a szlovák parlamentben.

"A magyarok számára elég negatív hír a kilenc parlamenti képviselő. Azok az emberek könnyen radikalizálódhatnak, akik nem érzik elégségesnek a parlamenti magyar érdekképviseletet, ők más utakat kezdhetnek keresni" - nyilatkozta Öllös László a SITA hírügynökségnek.

A politológus véleménye szerint a dél-szlovákiai választási részvétel a március 10-i választásokon alacsonyabb volt, mint az országos átlag. A Magyar Koalíció Pártja nagyjából ugyanannyi szavazatot szerzett, mint 2010-ben. Öllös szerint ha az országos részvétel alacsonyabb lett volna, akkor bejut az MKP is, viszont a gyenge eredményben az is közrejátszott, hogy "a Híd és az MKP sem tudta kellő mértékben mobilizálni szavazóit".

"A Smer sok magyar szavazatot szerzett, ami nagy meglepetésnek számít. Továbbá valamiért Matovič is kapott valamennyit" - mondta Öllös, aki szerint a Híd 30 ezer elveszített szavazójának egy része az MKP-hoz, másik része pedig a Smerhez pártolt át. A hírügynökségnek a politológus elmondta azt is, hogy nem lát nagy esélyt az MKP és a Híd közeledésére. "A két párt képtelen volt a választások előtt koalíciót kötni, ez pedig az eltérő érdekeket, és nem az egyetértést mutatja" - nyilatkozta Öllös László.

(sita/parameter)

Címkék: MKP, szélsőjobb